Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.
Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

– Vi gambler ikke med sikkerheten

– Det er en ufordring å ikke forsterke frykt hos publikum, men vi håper samtidig det er synlig at politiet er beredt, sier Johan Fredriksen i Oslopolitiet.

Publisert Sist oppdatert

Da stabssjef i Oslopolitiet, Johan Fredriksen, møtte pressen klokken torsdag ettermiddag brukte han mye tid på å snakke om utfordringene politiet hadde overfor publikum med en så synlig og høy beredskap som nå er iverksatt.

Fredriksen la vekt på at det er en utfordring å ikke forsterke frykten hos publikum, når politiet er ute med bevæpnede styrker slik som nå.

– Vi legger ikke skjul på at vi iverksetter en del tiltak. Men det er også viktig at publikum vet at vi ikke gambler med sikkerheten. Dette er trygghetsskapende tiltak, forteller Fredriksen.

– Kan ikke garantere for sikkerheten

Fredriksen mener politiet må være ærlige på at det er en risiko for mulige angrep mot Norge.

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten. Det har vi smertelig erfart tidligere. Det vil være tåpelig av politiet å dysse ned sitausjonen, når blant annet justisminsiteren har informert som han gjorde i dag, konstaterer Fredriksen.

Han understreker at de vil informere publikum og være klare dersom de få ny informasjon. Uten å stigmatisere noen.

– Får vi informasjon vil gå inn for å forebygge en situasjon. Utfordringa for oss er å legge seg på en linje som møter situasjonen, samtidig som den ikke stigmatiserer noen grupper.

Har nok ressurser

Politiet i Oslo har for øyeblikket nok ressurser for å håndtere trusselbildet, mener Fredriksen.

– All virksomhet kan gå som normalt og vi ønsker at arrangementer går sin gang.

De nasjonale bistandsressursene med sete i Oslo er nå styrket. Forsvaret bistår politiet med å flytte disse ved behov, slik at responstiden blir lav.

– Vi ligger på et høyt nivå nå. Men vi håper det synes at politiet er beredt, sier Fredriksen.