- Veldig god jobb

Da Birk (8) ble kalt ut til Kebnekaise, var det første gang det kom bistabdsanmodning på en lavinetrent, norsk politihund fra et annet land.

Publisert Sist oppdatert

– John Tetlie har gjort en veldig god jobb i Kebnekaise, og det var naturlig for oss å be om bistand av ham, sier hundefører i Luleå, Kalle Alatalo, til Politiforum.

Han var den første hundeføreren som rykket ut etter flystyrten, og fikk etter hvert bistand av Jørgen Modin fra Jämtland, som har patrulje- og kriminalsøkshund.

– Vi innså raskt at vi trengte en hund med lavine også, og da jeg tenkte jeg på Tetlie. Et norsk fly hadde styrtet, så det var ikke unaturlig for oss å spørre en norsk politimann om hjelp til søket. Vi er takknemlige for all hjelp vi har fått, sier Alatalo.

Lavinehunder lå i beredskap noen mil unna i tilfelle redningspersonellet ble tatt av nye snøskred. Alatalo beskriver området som «det verste stedet å krasje i».

Søket foregikk på en isbre med brede og dype sprekker – og det var viktig at hundeførerne var vant til å jobbe under slike ekstreme forhold.

– Aldri tidligere har lavinetrente politihunder fra Norge fått bistandsanmodning fra andre land, sier utdanningsansvarlig for hund på Politihøgskolen, Per Arne Sødal.