Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt.
Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt.

- Vådeskudd har vært problem i mange år

Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold sier vådeskudd har vært et problem i politiet så lenge han kan huske.

Publisert Sist oppdatert

Det sa politimesteren under sin innledningstale på Politiets Fellesforbunds (PF) landsmøte i Oslo.

- Disse vådeskuddene har faktisk vært et problem så lenge jeg har vært i politiet. Men det betyr ikke at vi skal bagatellisere det, understreket Sjøvold, som har mange års fartstid i etaten.

- På ville veier

Hittil i år har det vært innrapportert 24 vådeskudd, senest da en kvinnelig politibetjent ble truffet i leggen av en skudd i Namsos sist fredag. Vådeskuddene har vært kraftig debattert i media i forbindelse med politiets midlertidige bevæpning.

- Hvis bevæpningsdebatten kun handler om vådeskudd, er vi på ville veier, sa Sjøvold.

Tall som VG har samlet inn, viser at det ble registrert ni vådeskudd i politiet i 2014, seks i 2013, to i 2012 og fire i 2011. Fordi det først i august i år ble innført rapporteringsplikt om vådeskudd, er det imidlertid vanskelig å sammenligne fra år til år.

Flest inne på kontoret

Nærmere halvparten av vådeskuddene i 2015 har kommet under kontrollert nedspenning av våpenet - etter endt tjeneste, når magasinet er fjernet fra pistolen og den avfyres i en sikker retning.

De aller fleste vådeskuddene gikk av inne på en politistasjon eller et lensmannskontor. Politimester Sjøvold sier fokuset uansett bør være på forebygging og bedring av rutinene, for å begrense antallet vådeskudd.

- Vi må heller være flinkere til å unngå vådeskudd, sier han.