UTØYA: På landsiden ovenfor Utøya, 22. juli 2011. ARKIVFOTO: Adrian Øhrn Johansen
UTØYA: På landsiden ovenfor Utøya, 22. juli 2011. ARKIVFOTO: Adrian Øhrn Johansen

UEH-mannskaper fra Vestfold forventet flere gjerningspersoner

Da de var på vei til Utøya 22. juli 2011 var de forberedt på å konfrontere flere gjerningspersoner.

Publisert Sist oppdatert

– Vi var helt klare på at det måtte være flere enn en gjerningsperson, sier innsatsleder Espen Solemdal i Sør-Øst politidistrikt.

– Det var ikke noen diskusjon om det?

– Nei.

Da terroren rammet Norge 22. juli 2011, var han en del av UEH-styrken til daværende Vestfold politidistrikt. Når han fikk høre om det som skjedde på Utøya, dro han sporenstreks til jobb.

– Vi trodde et eventuelt sekundærangrep også kom til å ramme i Oslo, men så skjedde det på Utøya, som ligger nært Vestfold. At det bare var en mann som sto bak, var nesten utenkelig, sier Solemdal.

– Ukjent antall gjerningspersoner

Han var lagfører for UEH i Horten på den tiden, og begynte å ringe rundt til laget sitt for å samle flest mulig folk. Etter hvert kom også UEH-leder inn, og snart var patruljen på vei. Ved E18-avkjøreselen til Sande, møttes patruljene fra Vestfold.

– Vi var seks-syv mann, i tillegg til at vi hadde med oss utstyret til en i Sandvika som vi skulle møte i Drammen. Jeg husker at vi snakket om antallet gjerningspersoner, og hvor mange skudd vi hadde med oss. Vi tenkte det måtte ha vært flere som hjalp til, og at noen var på Utøya. Det sto også i PO-loggen at det var et ukjent antall gjerningspersoner, sier Solemdal.

Før de rakk å kjøre videre mot Utøya, kom imidlertid kontrabeskjeden fra ledelsen: Dere skal være igjen i Vestfold.

– Beredskapstroppen og patruljene fra Buskerud var allerede på vei da, så vi ble satt til å beskytte våre egne mål. Vi hadde flere objekter i Vestfold da, blant annet Kongen, og vi kunne derfor ikke tømme distriktet for UEH-mannskaper. I tillegg har vi Torp lufthavn, og flere båtavganger ut av landet, forklarer Solemdal.

De var derfor ikke involvert i aksjonen mot Utøya. Men som mange andre politifolk Politiforum har snakket med, forventet også UEH-mannskapene fra Vestfold å møte flere gjerningspersoner.

– Det var ikke snakk om at det kun var én gjerningsperson.

Powered by Labrador CMS