Rettssaken etter skuddene på Roa på Hadeland i fjor, er i gang. Her er statsadvokat Thorbjørn Klundseter (til høyre) og polititjenestemennenes bistandsadvokat.
Rettssaken etter skuddene på Roa på Hadeland i fjor, er i gang. Her er statsadvokat Thorbjørn Klundseter (til høyre) og polititjenestemennenes bistandsadvokat.

Tiltalte husker ikke trusler

Mannen som er tiltalt for drapstrusler og drapsforsøk mot to polititjenestemann på en bensinstasjon på Roa i fjor, erkjenner ikke straffskyld for dette.

Publisert Sist oppdatert

Rettssaken mot 32-åringen startet i Gjøvik tingrett tirsdag formiddag.

I tiltalebeslutningen fra Statsadvokatene i Hedmark og Oppland er det tatt ut tiltale for totalt åtte straffbare forhold begått samme natt, og tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for mannen.

Under opplesningen av tiltalepunktene svarte tiltalte nei på spørsmål om han erkjenner straffskyld for å ha forsøkt å drepe to polititjenestemenn i det de forsøkte å pågripe tiltalte.

- I fengsel skal han okke som. Spørsmålet er om han hadde forsett om å drepe, understreket tiltaltes forsvarer Stian Mæland i retten.

Politiforum har tidligere fortalt den dramatiske historien til de to politimennene, som var involvert da tiltalte først skjøt mot politiet og deretter ble skutt da politiet besvarte skuddene.

Husker ikke trusler

I tiltalebeslutningen kommer det fram at tiltalte under transport til Gjøvik politistasjon senere samme dag uttalte at «hvis jeg blir satt i arrest, skal jeg drepe» eller lignende. Videre skal han ha sagt at han hadde vært med i to kriger i Tsjetsjenia, hadde stor familie og mange venner og at dersom ikke politimannen som skjøt ham ble tatt, så skulle det bli krig.

Disse truslene er grunnlaget for at politimennene får vitne under full anonymitet senere i dag.

Tiltalte sa i retten i dag at han ikke husker å ha framsatt disse truslene, og dermed ikke erkjenner straffskyld for dette punktet.

- Man kan ikke tilstå noe man ikke husker. Det betyr ikke at tiltalte fraskriver seg et eventuelt ansavar for det som kan ha skjedd, men han ikke husker, sa Mæland.

Rettssaken i Gjøvik tingrett etter skuddvekslingen på Roa i 2015.
Rettssaken i Gjøvik tingrett etter skuddvekslingen på Roa i 2015.

Mannen erkjenner straffskyld og delvis straffskyld for alle de andre punktene han er tiltalt for - delvis straffskyld deriblant til punktet om for ved vold ha søkt å formå en offentlig tjenestemann til å foreta eller unnlate en tjenestehandling eller å hindre ham under en sådan.

- Min klient er den som initierer det hele. Dette er hans skyld. Når det gjelder det at han kun svarer delvis og ikke ja, det handler om at han er noe uenig i hvordan dette skal ha skjedd, sa Mæland.

Brukte hjemmeladet ammunisjon

Under aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseters innledning, forteller han at tiltalte brukte hjemmeladet ammunisjon.

- Det vil si brukte tomhylser som er fyllt opp på nytt, sa han.

9mm patronene ble brukt i et 40. kaliber våpen, og passer derfor ikke godt sammen, noe Kripos har testet under prøveskyting.

- Resultatet er at sliden som mater ny patron i kammeret, ikke fungerer, sa Klundseter.

Refererer ikke forklaring

De to polititjenestemennene forklarer seg nå bak lukkede dører. Presse og andre tilhørere får høre en lydoverføring av forklaringene i en annen rettssal.

Kvaliteten på overføringen er imidlertid så dårlig at det er svært vanskelig å få med seg alt som blir sagt. Forklaringene blir derfor ikke referert på Politiforum.no som opprinnelig planlagt.

Politiforum beklager dette.