TEST: Robust politikikkert

Tyske Steiner har utviklet kikkerter spesielt beregnet for politi, fengsler og tollvesen. Vi har testet deres tactical 10x42R.

Publisert Sist oppdatert

I disse spesiallagde kikkertene for operativ bruk er det vektlagt skarphet, tåleevne ogrobusthet, for å låne et velbrukt uttrykk fra Anders Anundsen.

Skarpt

Av navnet på det testede produktet ser vi altså at forstørrelsen er ti ganger og at objektivet er 42 mm. Steiner leverer like versjoner med både 8X24 mm og 10X28 mm. Disse har med andre ord større vidvinkel enn ”vår” utgave.

KikkertFakta
KikkertFakta

Skarpheten på denne versjonen justeres enkelt med et vridehjul mellom siktene. Det kan lønne seg å justere skarpheten for hvert enkelt øye. For å få best mulig resultat hvis du er brillebruker, kan øyekoppene trekkes litt ut.

Vi opplevde at det kom fett på linsa (fra øyelokkene) når øyekopppene var inntrukket. Derfor kan det uansett være en fordel å trekke disse ut ved bruk. En annen fordel ved å trekke ut koppene litt, er at du får èn umiddelbar skarp sirkel i siktbildet, i stedet for to som krysses (slik siktebildene ofte fremstilles i filmer…)

Bildet er skarpt og tydelig fra to meters avstand og opp til 100 meter - også lenge etter mørkets frembrudd. Kikkerten fungerer fint i bymiljø ved å utnytte gatebelysningen.

God tåleevne

Kikkerten er bygget motstandsdyktig mot støv og fuktighet og tåler en tur ned på to meters havdyp. Dugg eller dannelse av kondens inne i kikkerten er forhindret av en høyteknologisk toveis ventilløsning som sørger for dogg- og kondensfri bruk under skiftende temperaturer mellom minus 40 og pluss 80 grader. Til dette benyttes nitrogen.

Spesielt er dette en god kikkert å holde i, den er kompakt og fin, men føles en smule tung.

Produsenten lager flere versjoner til militære enheter som både er mindre og mer håndterlig enn denne, men som er ment å oppdage fiendtlig aktivitet lenger unna og som koster desto mer enn denne versjonen.

Til bruk for politi på søk eller jakt på biler eller folk, er det derimot ingen ting å utsette på denne taktiske versjonen i et røft, norsk klima.

Leverandør: Equipnor

Pris: 4714 kr