Tar én av fem narkopakker

Hvert år beslaglegger Tollvesenet drøye 1600 pakker med narkotika fra utlandet. Det er sannsynligvis bare en brøkdel av det totale antallet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er vanskelig å si hvor mye vi klarer å ta, men det er nok en del som glir gjennom. Hvor mye, er umulig å si, men med tanke på de mengdene av post som hver dag kommer fra utlandet, klarer vi ikke å stoppe alt. Kanskje 20 prosent, sier kontorsjef Jon Aspelund ved Tollkontoret på Alnabru i Oslo.

Etter det Politiforum kjenner til, vakuumpakkes ofte narkotikaen både to og tre ganger, mens det blir brukt anonyme konvolutter, maskinskrevne adresselapper og fiktive navn på forsendelsen – alt for å ikke skille seg ut.

– Det finnes mange måter å skjule ulovlig narkotika på i postsendinger. Innpakket i kaffe, for eksempel, bekrefter Aspelund.

I 2010 beslagla Tollvesenet 1681 postforsendelser med narkotika fra utlandet, mens tallet for 2011 er 1662. Per 22. mars i år hadde Tollvesenet beslaglagt 268 narkotikaforsendelser.

– Vi prøver å kontrollere post fra utlandet etter modus og avsenderland som er aktuelle, som for eksempel England, Polen, India, Thailand og Kina. Det viktigste moduset er erfaring, og vi har tjenestemenn med lang erfaring som kjenner varestrømmen, i tillegg til røntgenutstyr og narkotikahunder, forteller Aspelund.

På grunn av den store mengden med post som kommer fra utlandet, samarbeider Tollvesenet med Posten for å grovsortere det som ikke er interessant å kontrollere.

Dette kan være typiske masseforsendelser fra for eksempel nettbutikker.