Fire dager etter skyteepisoden i slutten av september var politimannen Erik (45) tilbake på politihuset på Hamar. Der takket han kollegaen.
Fire dager etter skyteepisoden i slutten av september var politimannen Erik (45) tilbake på politihuset på Hamar. Der takket han kollegaen.

– Takk, du reddet livet mitt!

Politimann fikk varm velkomst tilbake på politihuset på Hamar, etter skyteepisoden i Hedmark.

Publisert Sist oppdatert

Den fjerde dagen etter skyteepisoden på Hamar i slutten av september kommer den skadde politimannen til politihuset. Kantinen er smekkfull av kolleger som har et sterkt behov for å vise støtte og samhold etter en dramatisk situasjon. En situasjon som oppstod da patruljen skulle oppsøke en adresse utenfor Hamar, og hvor en mann uten forvarsel skjøt mot politifolkene på kloss hold.

Et skudd traff politimannen rett overfor kanten på vernevesten. En kollega skjøt øyeblikkelig tilbake med det resultat at gjerningsmannen døde.

Når politimannen kommer inn i kantinen, stilner summingen rundt bordene.

Politimester Tormod Bakke tar ordet, og ønsker kollegaen velkommen tilbake. Han sier han er glad for å se politimannen. Politistasjonssjef Bjørn Lier sier noen velvalgte ord. Det samme gjør PF-lokallagsleder Reidun Martinsen og PF-leder Sigve Bolstad. Ord blir på mange måter overflødige. Støtten og omsorgen ligger utenpå alle. Det har vært, og det er fremdeles krevende for alle involverte.

Da spør den skadde politimannen om han kan få si noe og reiser seg.

Han er bredskuldret, han er preget. Alle ser på ham, og de ser på armen som er i fatle. Det er lydløst i rommet. Han sier han er takknemmelig for all omtanke og støtte til seg selv og familien.

Nøkternt forteller han om at han ikke lenger har så vondt, at han har hull rett igjennom brystet og skulderen, og at han ikke har noen følelser i armen nedenfor albuen. Bortsett fra litt prikking i en finger. Legene kan ikke fortelle om det er en varig skade eller om armen vil bli bra.

Så ser han bort på sin kollega som avfyrte skuddet mot gjerningsmannen, og avslutter sin korte tale slik:

– Takk, du reddet livet mitt!

Så setter han seg.

De få ordene den skadde politimannen sier, er det kun noen få som med rette kan si. En setning som sier alt. Politifolk ute i skarpe oppdrag vet de kan komme opp i slike situasjoner. Likevel er det sterkt når det skjer.

Les også månedens leder: Skudd mot politiet

Takknemmelig for støtte

Erik (45) ble skutt på oppdrag. Han er imponert over oppfølgingen fra ledelsen. Foto: Ole Martin Mortvedt
Erik (45) ble skutt på oppdrag. Han er imponert over oppfølgingen fra ledelsen. Foto: Ole Martin Mortvedt

Til Politiforum sier politimannen Erik (45) at han er takknemlig for støtte fra politikolleger fra hele landet.

− Det varmet skikkelig da folk fra Oslo-politiet jeg ikke kjente kom på besøk mens jeg var innlagt på sykehus i Oslo. Både jeg og min samboer er imponert over hvordan kollegene i politiet, fra fjern og nær har stilt opp, sier Erik.

Han forteller at ledelsen ved Hedmark politidistrikt har imponert han.

− Jeg er veldig fornøyd med måten de har behandlet saken på. De har vist omsorg, og tatt sitt arbeidsgiveransvar på en forbilledlig måte. Samtidig synes jeg politimesteren har frontet saken i media på en god måte. Måten denne hendelsen har vært håndtert på etter at det kritiske skjedde, har betydd mye for meg og de andre involverte, sier Erik.

Han er ved godt mot med tanke på skyteskaden i øvre del av brystet, noen centimeter overfor hjertet.

− Jeg merker allerede fremgang i armen. Det har blitt noe mer følelse, og jeg kan nå vri underarmen forsiktig, sier Erik.

Han forteller om fremgang som følge av fysioterapibehandling.

− Jeg ser lyst på å få armen tilbake i full førlighet, og krysser fingrene for at det går bra.

Stor risiko

De tillitsvalgte og de involverte på ulike nivåer uttrykker en stor anerkjennelse for måten politimester Tormod Bakke og politistasjonssjef Bjørn Lier har håndtert saken ut fra et arbeidsgiverståsted. Operasjonssentralen var svært raskt på for å ivareta pårørende, og satte på folk for å gå så rask informasjon til pårørende som mulig.

− Politiyrket er forbundet med stor risiko – det er noe alle tjenestepersoner vet og blir opplært til, men det kommer nærmere og blir mer materialisert i virkelighet når en slik tragisk hendelse finner sted, sier PFs lokallagsleder Reidun Martinsen.

Hun forteller at lokallaget i tiden etter hendelsen har forsøkt å ha fokus på oppfølging av alle de involverte, og at de har bidratt med hjelp og støtte etter beste evne.

− Vi er glad for at det ser ut til å gå bra med våre kollegaer og er klare til å yte nødvendig hjelp i fortsettelsen, om det skulle være behov for advokat – behov for hjelp fra PF forsikring eller om det er andre ting vi kan bidra med, forsikrer Martinsen.

Hun sier Hedmark politidistrikt har mange dyktige ansatte som daglig gjør en flott jobb for å ivareta trygghet, lov og orden.

− I forbindelse med denne hendelsen har vi sett at kollegastøttesystemene fungerer godt. Som leder av PF Hedmark er jeg stolt av kollegaene mine som har vist omsorg for involverte og hverandre i en tøff tid. Ledelsen i distriktet med politimester Tormod Bakke i spissen har også vist fram godt lederskap og stått fram for de ansatte på en flott måte. Dette er vi i PFH takknemlige for, sier Martinsen.