Bevæpnet politi i Sverige.
Bevæpnet politi i Sverige.

Svenske politifolk skyter mest i norden

Siden 2013 er syv personer drept av kuler fra politiet i Sverige. Professor mener generell bevæpning fører til dødsfall, og advarer Norge mot å følge etter.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke skrev Politiforum at norske politifolk skyter lite. Kun tre ganger i fjor løsnet politiet skudd, og to av de tre gangene mot mennesker.

I dag skriver NRK at tall de har hentet inn viser at politiet i våre naboland skyter langt oftere.

Svensk politi avfyrte i fjor 30 skudd. 13 av dem var mot mennesker.

Flere drept i Sverige

Fire personer ble drept av skudd fra svensk politi i fjor. Ifølge NRK er dette rekordmange. Så langt i 2014 er tallet tre.

I Danmark ble én person drept av skudd avfyrt av politiet fjor. Også i år har én person blitt drept så langt. I Norge har ingen blitt drept siden 2006.

Det er vanskelig å si hvor mange ganger dansk politi har skutt på personer, siden dansk politi ikke skiller disse skuddene fra totalen på 58 skudd.

Selv om politiet i Norge skyter lite, er Norge imidlertid ikke landet der det skytes aller minst. I England og Wales, med 56 millioner innbyggere, skøt politiet bare tre ganger i fjor. Ingen ble drept.

Advarer mot generell bevæpning

Til NRK sier professor ved Politihøgskolen Johannes Knutsson at antallet skudd i Sverige trolig skyldes generell bevæpning. Han advarer Norge mot å følge etter.

- Har man umiddelbar tilgang til skytevåpen, så vil det brukes oftere, noe som igjen betyr at flere vil bli skutt - ofte ved uhell, sier han.

- Det er bare i de uventede situasjonene det blir forskjell, og ser man nærmere på skuddsituasjonene i Sverige, så kan man oppsummert si at politiet skyter i en form for panikk, sier Knutsson.

Ulf Leirstein, justispolitisk talsmann i Frp, sier tallene ikke endrer på deres holdning om at hvert enkelt politidistrikt skal kunne velge om de vil bevæpne seg.

- Dessverre ser vi en kraftig økning av tunge kriminelle miljøer som har bevæpnet seg. Dette mener vi at politiet må stå bedre rustet for å kunne håndtere - ikke minst i en terrorsituasjon, sier Leirstein til NRK.