Sparket politimann fikk jobben tilbake

Tingretten lot ham beholde jobben etter en voldsepisode i tjenesten. Mens han ventet på ankesaken, ble politibetjent Thor Åge Evensenavskjediget av arbeidsgiver.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes det var sjokkerende og opprivende, ikke bare for meg, men for resten av familien, forteller Evensen til Politiforum.

2. januar i år fikk han beskjeden om at det lokale ansettelsesrådet i Sunnmøre politidistrikt ville fremme en oppsigelsessak 16. januar.

På dette tidspunktet ventet Evensen på at anken på dommen fra tingretten skulle opp i lagmannsretten, noe som skulle skje i februar i år.

Han hadde også fått forsikringer om at ansettelsesrådet ville avvente ankesaken før de foretok seg noe.

– Så ringer politimesteren og sier at han kjører oppsigelsessak. Han hadde ombestemt seg, og ønsket å kjøre den i forkant av rettssaken. Det var et sjokk.

15. januar ble Evensen avskjediget av ansettelsesrådet, mot to stemmer.

En måned senere forkastet lagmannsretten anken fra Spesialenheten for politisaker, og lot dommen fra tingretten - på 30 dagers betinget fengsel, bot og oppreisning til fornærmede – bli stående.

Fikk jobben tilbake

Lokallagsleder Jan Magnar Sandvik i Politiets Fellesforbund (PF) Sunnmøre, mener politimester Jon Steven Hasseldal gjorde en stor feil da han fremmet oppsigelsessaken for det lokale ansettelsesrådet før det forelå en endelig dom.

– Det var tross alt bare en måned igjen til saken i lagmannsretten. Jeg mener politimesteren burde ventet med den lokale rådsbehandlingen til lagmannsrettens dom forelå. I stedet ble dette en fryktelig rotete og trasig sak. Denne beslutningen ser merkelig ut og skapte unødvendige problemer. Det er ikke sånn man bør behandle en slik sak, sier Sandvik.

Etter at anken ble forkastet, ble Evensens oppsigelsessak tatt opp i den sentrale ansettelsesrådet.

– De besluttet enstemmig at han skulle få beholde stillingen. Jeg er glad for at sentralt råd gjorde det de gjorde, sier Sandvik.

Evensen ble oppringt av visepolitimesteren med gladmeldingen fra det sentrale rådet, ettersom politimesteren var på ferie.

– Han gratulerte meg, og spurte når jeg ville begynne igjen. Jeg sa med en gang. Jeg ville bare komme i gang igjen og komme inn i hverdagen igjen, forteller Evensen.

Meldte selv fra

Da hadde det gått over 15 måneder siden episoden som startet det hele. Under en arrestasjon av en ruset og utagerende person i Ålesund sentrum, gikk Evensen over streken og brukte unødig makt da vedkommende ble ført inn på cella.

– Jeg er opptatt av å beklage det. Dette var ikke snakk om mishandling, men selvfølgelig en overdreven maktbruk, og det har jeg stått for fra første stund, understreker Evensen.

Han meldte selv fra om episoden, som fant sted natt til tredje juledag. Da hadde Evensen jobbet to sett etter hverandre, i en periode der han var sliten fra før av.

Dette ga han uttrykk for, og ba om å få slippe å jobbe nattevakten, men han ble likevel beordret på vakt.

Hverken dette, eller det at han selv meldte fra om hendelsen - begge elementer som tingretten la vekt på i sin avgjørelse om å ikke fradømme ham stillingen - ble betraktet som formidlende omstendigheter av politimesteren, hevder Evensen.

– Han la også vekt på et gammelt forhold fra 2004 som endte med irettesettelse, og som ikke handlet om vold, da oppsigelsessaken ble fremmet. Begrunnelsen han ga meg for å fremme saken, var at han så det som nødvendig. Han kunne ikke se noe formildende. Jeg synes han gjorde en dårlig vurdering, noe som ble bevist av avgjørelsen i det sentrale rådet, sier Evensen.

– Han tok på seg all skyld fra dag én, og var veldig ryddig på det, sier lokallagsleder Sandvik om Evensens håndtering av saken.

Store medieoppslag

Det spesielle i Evensens sak, var at videoopptaket fra overvåkningskameraet i cella, havnet i mediene våren 2011.

Både lokale medier og riksmedier omtalte saken bredt, og viste videoklipp av Evensen som blant annet slår arrestanten i bakhodet og tar nakkegrep på vedkommende.

– Det er ingen tvil om at jeg har gjort en feil, men jeg synes dette har blitt tatt ut av alle proposjoner. Videosnutten som ligger ute, har såret meg og familien gang på gang. Det var tøft, selv om jeg var forberedt på det, forklarer Evensen.

Han sier det er et poeng at videoklippene i media er redigert.

– De viser ikke foranledningen til hvorfor jeg grep tak i ham, eller siste del av videoen, hvor han slår med knyttet neve i døra når vi forlater cella. Dette så selvfølgelig rettssystemet, forklarer Evensen.

I dommen fra tingretten begrunnes beslutningen om å ikke fradømme ham stillingen blant annet med at «handlingen var en enkeltstående hendelse som fant sted over et svært kort tidsrom, i overkant av ett minutt, i en hektisk situasjon».

I tillegg ble det vektlagt at han i etterkant av hendelsen tok kontakt med arrestanten, og beklaget hendelsen.

La saken bak seg

Evensen sier støtten han fikk fra kollegene i det året saken verserte i systemet, var unik. Kollegastøtteordningen ga ham og familien uvurderlig hjelp i en tøff situasjon, mens ledelsen var fraværende.

– Jeg sier ikke at de burde ta parti, men de burde tatt kontakt. Jeg var tross alt fremdeles ansatt. Dette handler om å være et medmenneske, om ikke annet. I stedet kom det ingen forsøk på oppfølging i det hele tatt. Det var tøft å svelge, sier han til Politiforum.

Men nå som saken er avsluttet, og Evensen tilbake i jobb, understreker han at dette er noe han har lagt bak seg.

– Jeg går ikke rundt og føler meg bitter. Jobbhverdagen er helt uproblematisk i dag, og alle har lagt saken bak seg. Jeg har hatt en hilserunde og en lengre prat med politimesteren også. For meg er det ikke lenger noe problem, jeg koser med med å være tilbake på jobb igjen, avslutter Evensen.