Å stjele lommebøker fra ølglade turister og tyskere under Oktoberfest kan få leie konsekvenser. Her er en lommetyv pågrepet av en passende antrukket politibetjent.

Spaning i lederhosen

Da Vinningsgruppen Sentrum dro til München for å pågripe lommetyver, ble skinnjakken lagt igjen hjemme. Skinnbukser er nemlig det som gjelder når man skal jobbe under Oktoberfest.

Publisert Sist oppdatert

I månedsskifte september til oktober arrangeres det en gigantisk folkefest i gatene i München. Oktoberfest tiltrekker seg årlig over seks millioner mennesker, som drikker opp mot åtte millioner liter med øl. En slik menneskemengde i lystig, beruset lag tiltrekker seg naturligvis lommetyver. Og lommetyver tiltrekker seg politi.

– Det er omreisende, profesjonelle lommetyver som søker mot arrangementer av denne størrelsen. De vet at vi er der, og vi vet at de er der, sier politioverbetjent Roar Kvassheim.

Det er grunnen til at Vinningsgruppen Sentrum fra Oslo politidistrikt, som også har bistått tysk politi under Champions League, for andre året på rad har blitt bedt om å bistå i kampen mot profesjonelle, mobile vinningskriminelle, kjenninger av politiet som turnerer Europa på jakt etter den neste, beste muligheten for å berike seg ved å stikke fingrene i andres lommer. Og lommer er det både foran og bak på lederhosen.

– Vi er avhengig av å møte lommetyvene på en tilsvarende profesjonell måte vi er avhengig av å være tilstede der lommetyveriene skjer – og det innebærer at vi må kle oss deretter, sier Kvassheim, som er leder for Vinningsgruppen Sentrum.

Møtte kjentfolk i Wien

Én av dem som nå ble pågrepet av norsk politi i Tyskland, ble også pågrepet i Oslo for halvannet år siden. Det mener Kvassheim nok en gang bekrefter at de vinningskriminelle er mobile i Europa. Sammen med politi fra blant annet Spania, Sveits og selvfølgelig Tyskland, har gruppen deltatt i det som også beskrives som en verdifull erfarings- og kunnskapsutveksling.

– Det er en fjær i hatten for norsk politi at vi blir bedt om å bistå, og det er motiverende for mannskapene å jobbe med faget i et annerledes miljø, sier Kvassheim.

Han var selv ikke var i München og fikk dermed ikke muligheten til å faktisk sette fjæren i egen tyrolerhatt under Oktoberfest.

– Det er ikke så rart å tenke seg at det både er pussig og gøy for dem å gå med lederhosen, men det er en nødvendighet, sier Kvassheim.

Parole i lær

Politibetjenten Kristian er én av fire fra Vinningsgruppen som har gått med den tradisjonsrike, bavariske folkedrakten under ølfesten.

– Blir folk overasket når mann i lederhosen eller dame i dirndl viser seg å være politi?

– Ja, folk blir overasket. Spesielt hvis det er en lommetyv som snakker tysk og skjønner at vi som går bak med lederhosen ikke snakker tysk, forteller Kristian om det som forståelig nok kan være en forvirrende situasjon får klåfingrede pågrepne.

Når det skjer forteller politibetjenten at tyske kollegaer, i uniform eller kostyme, raskt er på plass og identifiserer seg.

– Det er et unikt opplegg. Og det er klart det er litt humoristisk når 25 menn og kvinner sitter i lederhosen på morgenmøte og drikker kaffe, sier Kristian.

Han forteller at man fort glemmer at man har det på seg, når man er omgitt av millioner andre i samme klesdrakt.

– Men det er ikke noe annet sted i verden jeg ville følt meg normal i skinnbukse, forteller Kristian.

Både mannlige og kvinnelige politifolk deltok i oppdrag Oktoberfest.
Store folkemasser tiltrekker seg lommetyver. Heldigvis kan politimenn i skinnbukser stoppe dem.
lederhosen2.jpg
Powered by Labrador CMS