Beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad.
Beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad.

Songstad: – Jeg misforstod

Beredskapsdirektøren i Politidirektoratet sier det er en intern misforståelse at han sa at POD ville ha ni politidistrikter.

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet (POD) har i dag gått ut og presisert at det var en intern misforståelse som har skapt det de hevder er et uriktig bilde av PODs anbefaling om antall distirkter.

Til Politiforum og i en e-post som NRK har publisert i ettermiddag, sier og skriver Songstad at Politidirektoratet har gitt Justis- og beredskapsdepartementet råd om ni politidistrikter.

I går ettermiddag sendte POD ut en pressemelding der de sa at Politiforums sak måtte bero på en misforståelse. Nå innrømmer de at misforståelsen ligger hos POD selv.

Hevder de ikke har anbefalt ni distrikter

– Dette skyldes en misforståelse fra min side, ikke fra Politiforum. Det har dessverre skapt et uriktig bilde i media av Politiets anbefaling til Justisdepartementet. Det er den samme misforståelsen som gjør at jeg beklageligvis også har kommunisert feil rundt dette internt i poiltiet de siste dagene, sier beredskapsdirektør i POD, Kaare Songstad.

Han presiserer at POD ikke har konkretisert antall distrikter. POD hevder altså at de aldri har anbefalt ni distrikter, selv om beredskapsdirektøren sa det til Politiforum og har skrevet det i en e-post.

– Politidirektoratets anbefaling til departementet er at det etableres inntil ti politidistrikter, sier Songstad.

– Skal behandles politisk

Bakgrunnen for at tallet ble bekreftet i går, og deretter avkreftet, var at tre politidistrikter ble tatt ut av stabs- og lederutviklingsprogrammet ved Politihøgskolen. I begrunnelsen for denne avgjørelsen kom det fram at POD ønsket ni politidistrikter.

I ettermiddag kan Politiforum fortelle at det ikke bare er tre distrikter som tas ut av programmet. 20 av 27 distrikter må avslutte programmet.

Fortsatt er begrunnelsen ifølge Politihøgskolen at POD ikke ser det som hensiktsmessig å bruke ressurser på distrikter som om kort tid ikke eksisterer. Men at antallet distirkter de ønsker å gå for er ni går altså POD og Songstad tilbake på.

Ifølge pressemeldingen POD la ut i går presiserte de at det ikke var noen endring i anbefalingen på inntil ti distrikter. De påpekte også at antallet politidistrikter skal besluttes politisk.