Snortheimsmoen om Fostervold-saken: – Utrolig trist

Den tidligere sjefen for Beredskapstroppen vil ha mer fakta på bordet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes det er trist. Det er en utrolig viktig prosess som foregår med utnevnelsen av en av de viktigste stillingene i Politi-Norge.

Det sier Anders Snortheimsmoen, tidligere sjef for Beredskapstroppen, om prosessen rundt ansettelsen av ny beredskapsdirektør i Politidirektoratet.

– Alle slike saker handler om ryddighet og å følge et regelverk, slik at prosessen blir så korrekt som mulig. Slik bør det være i enhver ansettelsesprosess på alle nivåer i politiet, og her bør POD være den selvfølgelige ledestjernen i utførelsen, fastslår Snortheimsmoen.

LES SAKEN: Marit Fostervold søkte lederstilling og var på intervju – trakk søknaden etter telefon fra Politidirektoratet

– Fostervold er faglig dyktig og en god leder

Marit Fostervold var inne til intervju for stillingen som beredskapsdirektør, men trakk seg etter en telefonsamtale med HR-direktør Karin Aslaksen.
Marit Fostervold var inne til intervju for stillingen som beredskapsdirektør, men trakk seg etter en telefonsamtale med HR-direktør Karin Aslaksen.

Den tidligere Delta-sjefen søkte selv stillingen som beredskapsdirektør i forrige runde, i 2013 da Kaare Songstad ble ansatt. Snortheimsmoen mener Fostervold var en god søker, selv om han presiserer at han ikke vet hvem som var best kvalifisert til jobben.

– Jeg kjenner Marit Fostervold som meget faglig dyktig og en god leder og medarbeider. Det var med stor glede jeg registrerte at hun var søker til denne stillingen. Hun fremstår som en leder med en klar filosofi med klare meninger, og som en person som høy integritet. Det er derfor utrolig trist at det finnes grunn til å stille spørsmål ved prosessen og måten dette fremstår for oss ute i politiet.

Politidirektoratet har ikke klart å bygge tillit til etaten i denne saken, mener Snortheimsmoen.

– Det dette handler om, er å bygge lag. Skal vi få til best mulig lag, så er det viktig å ha fokus på tillit og å ha tillit til hverandre, dette har ikke POD lykkes med i denne saken.

Svekket tillit uten fakta

Nå etterlyser Snortheimsmoen at fakta i ansettelsessaken blir kjent. Dette har også visepolitimester Marit Fostervold uttrykt at hun ønsker skal skje.

– Det er viktig at alle sider av saken kommer på bordet, slik at vi som organisasjon får klarhet i hva som har foregått. Uten det vil tilliten til POD være svekket, sier Snortheimsmoen.

Det avgjørende er at det blir klart at den beste søkeren har fått jobben, mener han. Totalt var det tre personer som var inne til intervju: Knut Smedsrud, Marit Fostervold og Steffen Ousdal.

– De søkerne som var tatt ut til intervju er gode tjenestepersoner, og de fortjener å bli behandla ordentlig i en ryddig og god prosess. Alt tyder så langt på at dette ikke er tilfelle i denne saken.