Smedsrud blir ny beredskapsdirektør

Knut Smedsrud ble i dag ansatt som avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i POD.

Publisert Sist oppdatert

Det melder politiet på sine nettsider.

Politiforum kunne i går fortelle at Smedsrud, som til nå har vært sjef for politifagavdelingen, var tiltenkt stillingen.

Politiforum kunne også avsløre at godt kvalifiserte Marit Fostervold trakk søknaden sin, etter å ha fått en telefon fra direktoratet.

Nå er det altså klart at Smedsrud fikk jobben og bytter ansvarsområde i POD. Det er imidlertid ikke første gang Smedsrud er involvert i en omdiskutert ansettelsesprosess.

Søkte toppjobb lenge etter fristen – fikk den

1. juni 2013 begynte Knut Smedsrud i POD som sjef for politifagavdelingen. Men ansettelsesprosessen ble i ettertid gjenstand for debatt.

Smedsrud kom fra 11 år som privatpraktiserende advokat og forsvarte så sent som i februar 2013 en Hells Angels-president. Smedsrud sa senere til ABC Nyheter at han trakk seg som advokat i Hells Angels-saken i mars, fordi han meldte sin interesse for lede politifagavdelingen.

Avdelingen leder politiets arbeid med forebygging og kriminalitetsbekjempelse.

Men det kanskje mest oppsiktsvekkende var at Smedsrud aldri stod på søkerlisten som ble lagt ut april 2013. Der stod ti andre navn.

Smedsrud gikk ifølge ABC Nyheter fra å forsvare Hells Angels, til å lede arbeidet med å forsvare befolkningen mot blant annet organisert kriminalitet, ved å søke på jobben sju uker etter fristen var gått ut.

– Uryddig og uheldig. Noen kan få følelsen av at «noen er sneket inn bakveien». Det gir ikke legitimitet til ansettelsen, sa ekspert på offentlighetsloven, Gunnar Bodahl-Johansen, til ABC Nyheter.

Assisterende leder ansatt uten utlysning

POD framholdt at ansettelsen var uproblematisk og at de ikke hadde tradisjoner for å publisere oppdaterte søkerlister på nettsidene sine. I oktober 2013 ble sjefsjobben til Smedsrud gjort fast.

Og tre måneder senere fikk han en assisterende avdelingsleder under seg. Atle Roll-Mathiesen ble ansatt i januar 2014. Men denne gang ble ansettelsen gjort helt uten søknadsprosess.

– Situasjonen var kritisk i politifagavdelingen. Derfor var det viktig å få inn folk med hans kompetanse, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagens Næringsliv den gang.

Powered by Labrador CMS