Arne Johannessen går av som leder for Politiets Fellesforbund i 2014. Her under lønnsoppgjøret våren 2012.
Arne Johannessen går av som leder for Politiets Fellesforbund i 2014. Her under lønnsoppgjøret våren 2012.

Slutter som PF-leder i 2014

Dersom Arne Johannessen blir gjenvalgt som leder for Politiets Fellesforbund (PF) på landsmøtet i Molde, blir det for aller siste gang. Om to år er det slutt.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har tatt en totalvurdering, og valgt å si ifra at dette blir min siste periode som PF-leder, sier Johannessen, som er enstemmig innstilt av valgkomiteen, men som likevel tar forbehold om at han blir gjenvalgt.

– Jeg er glad for tilliten fra valgkomiteen, men det er landsmøtet som velger, understreker han.

Johannessen har ledet PF siden 2000, og sier han reelt vurderte å ikke stille til gjenvalg for to nye år under landsmøtet i Molde i år. En rekke støtteerklæringer fra PFs lokallagsledere gjorde at han valgte å stille, men allerede nå varsler han at streken settes i 2014.

– Når jeg har vært leder i så mange år, så må organisasjonen få tid til å diskutere hvem som skal overta. Min mening er at de har krav på å vite. Det er jo også grenser for hvor lenge en skal sitte i en lederrolle, og noen mener at jeg allerede har sittet for lenge. En gang skal jo alt ta slutt, sier PF-lederen.

– Tiden får vise

I totalvurderingen ligger ikke minst belastningen det er å være fagforeningsleder i så mange år.

– Det er et krevende verv, og en stor belastning. En må være 110 prosent motivert, og jeg er motivert for to nye år, ikke minst med bakgrunn i de mange hyggelige tilbakemeldingene og støtteerklæringene i høst. Men da mener jeg at nok er nok, sier Johannessen.

– Samtidig er jeg 54 år, og skal jeg gjøre noe annet, så er tiden inne nå, fortsetter han.

Johannessen, som fortsatt har permisjon fra jobben som lensmann i Sogndal, sier han ikke har begynt å planlegge hva han skal gjøre etter at tiden som PF-leder er over.

– Om jeg blir gjenvalgt, så er fokuset mitt på å gjøre en best mulig jobb i de årene som gjenstår. Det har alltid vært mitt hovedfokus å gjøre en maksimal jobb for medlemmene, for å gjøre meg fortjent til tilliten. Dette er jo et verv som er basert på tillit. Så får tiden vise hva som skjer etterpå.

Plikt til å varsle

På spørsmål om hvordan han tror beslutningen om å varsle sin avgang to år på forskudd vil påvirke posisjonen hans som leder, svarer Johannessen at det «alltid vil være en avveining».

– Jeg mener jeg har plikt til å varsle organisasjonen når jeg har bestemt meg, siden jeg har vært leder i så lang tid. Men jeg frykter ikke at det kommer til å ha betydning for min posisjon eller autoritet. Det mener jeg er basert på hva jeg leverer til enhver tid, forklarer han.

– Hvordan blir det å slutte som fagforeningsleder etter så mange år?

– Det har jeg ikke begynt å tenke på i det hele tatt! Jeg er ikke sånn skrudd sammen at jeg allerede nå begynner å tenkte på hvordan det blir, svarer han.