Da politimannen ankom byggeplassen i Kværnerbyen i Oslo, der en innbruddsalarm hadde gått, ble han slått med en planke med spiker.
Da politimannen ankom byggeplassen i Kværnerbyen i Oslo, der en innbruddsalarm hadde gått, ble han slått med en planke med spiker.

Slått til blods – slik så hundeføreren ut etter rutineoppdraget

Innbruddsalarmen gikk på byggeplassen: – Bare marginer gjør at det ikke gikk verre.

Publisert Sist oppdatert

– Når man slår en politimann i hodet med en planke med spiker, så er det med overlegg. Hadde den truffet i tinningen eller i øyet, kunne det fått et annet utfall. Det er marginer om å gjøre, sier leder i Oslo politiforening, Kristin Aga.

Natt til tirsdag ble en hundefører slått med en planke med spiker i, etter at en innbruddsalarm hadde gått på en byggeplass i Kværnerbyen i Oslo. Der fant de fire vinningskriminelle, trolig på jakt etter kobber. De angrep politiet.

Blodig: Hundeføreren ble slått med en planke med spiker i. Han har samtykket til at bildet av ham publiseres.
Blodig: Hundeføreren ble slått med en planke med spiker i. Han har samtykket til at bildet av ham publiseres.

Politimannen fikk også knyttneveslag i ansiktet. Han ønsker selv ikke å uttale seg om saken, men har samtykket i at bildet av ham publiseres.

– Det er helt uakseptabelt at man ser sånn ut etter å ha vært på jobb. På et rutineoppdrag, sier Aga til Politiforum.

– Rein flaks at han ikke ble blind

Gjerningsmennene skal også ha sparket politihunden flere ganger i hodet. To av dem endte på legevakten etter at hunden beit to av dem tilbake. Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, ser svært alvorlig på saken.

– Det er veldig brutalt. Dette er en handling som sett fra alles side, ikke minst fra min side som sjef, er helt uakseptabelt. Dette skjer heldigvis ikke ofte. Men når det skjer, er det utrolig viktig at hele distriktet og samfunnet tar det på alvor som er nødvendig. Det er bare flaks at han ikke ble blindet. Planken traff rett over øyet. Han ble midlertidig blindet og fikk knyttneveslag i ansiktet. Det er ikke bare et angrep på den enkelte tjenestemann og hundeføreren, men mot de som er satt til å beskytte borgerne. Dermed blir det enda mer alvorlig, sier en klar visepolitimester.

Nå kan alle de fire gjerningspersonene vente seg lengre fengselsstraffer.

– Vold mot tjenestemann er i utgangspunktet en hendelse som medøfrer ubetinget fengsell. Denne saken innebærer alvorlig vold mot politimann og hunden. Her snakker vi om en lenger ubetinget fengselsstraff. Jeg formidlet tidlig at jeg forutsatte at alle de fire gjerningspersonene av rumensk opprinnelse som var involvert, ble fremstilt for varetekt. Det er et viktig signal å gi, for dette kan vi ikke tolerere, sier Andresen.

Alle de fire ble varetektsfengslet onsdag.

Hyller politimannen: – Stolt over å være sjefen hans

Andresen deler videre sin beundring for den erfarne tjenestemannen som nektet å gi opp.

– Vedkommende tjenestemann måtte, etter å ha blitt slått og få knyttneve i ansiktet, fortsette oppdraget. Han ga ikke opp. Nærmest mens blodet spruter basker han videre, til det kommer flere folk til. Jeg bøyer meg i støvet for en slik tjenestemann, sier visepolitimesteren.

– Man blir virkelig stolt for å være sjef for sånne, sier Andresen.

Han forteller at politimannen får den oppfølgingen de kan tilby.

Politihunden Tim skal ha blitt slått i hodet og sparket flere ganger.
Politihunden Tim skal ha blitt slått i hodet og sparket flere ganger.

– Det var en veldig erfaren politimann, men det første vi gjør etter legevakt, er samtale med ledelse og kolleger. Det blir en debrief på selve hendelsen. Hundeføreren ble værende på politihuset og gjennomgikk hele hendelsen til dagstyrken og fortalte hva som skjedde. Vårt HMS-system har tilbudt ham det vi har av fysisk og mental oppfølging. Vi har en god kollegastøtte og oppfølging i Oslo politidistrikt, sier visepolitimester Andresen.

Mener det viser råskapen blant kriminelle

Aga i Oslo politiforening mener hendelsen viser råskapen blant noen kriminelle.

– Dette viser hvordan noen kriminelle kan reagere mot politiet. Det er viktig at publikum vet hva som kan møte oss på jobb. Heldigvis skjer det ikke ofte, men grovheten må man ta på alvor.

Hun forteller at hundeføreren er godt ivaretatt av arbeidsgiver, som er tydelig på at saken skal følges opp. Hendelsen tydeliggjør også behovet for nok folk på jobb, mener hun.

– Det er et eksempel på hvordan det kan utarte seg, og det viser viktigheten av riktig ressurssetting og verktøy under oppdragene. Andre steder i landet, der det er lenger unna bistand, kan det gå verre, sier Kristin Aga.

Publisert kl. 13.25