Hemnes lensmannskontor sendte ut et internt julekort.
Hemnes lensmannskontor sendte ut et internt julekort.

Slakter politireformen i internt julekort

Hemnes lensmannskontor i Nordland er blant de mange som foreslås nedlagt. Sivilt ansatt Ingvild Levang brukte det som tema i et internt julekort.

Publisert Sist oppdatert

Noen dager før julaften mottar Politiforum et digitalt julekort fra Hemnes lensmannskontor. Kortet ser ut som et helt vanlig julekort. På et bilde står en blid nisse omkranset av søte, juleklare smådyr. Litt lenger ned på kortet; en snømann.

Men teksten, en gjendiktning av selveste Julekveldsvisa av Alf Prøysen, er noe utenom det vanlige:

Alle her på Hæmnes, vi ha fått en lei beskjed, øvrigheita har jo sagt at vi ska lægges ned.
Dæm sei vi e før dyr i drift, det må jo aill førstå.
Lokalkunnskap og nærheit vil førsvinn uti det blå.

Mæn vi ha tænkt å bit oss fast, vi gir oss ikje no, folket dæm vil ha oss her, for trygghet og for ro.
No kos vi oss med julelunch, slik som vi alltid gjør.
Om POD kjæm hit så frøkt eg før; -vi hiv dæm rætt på dør!

Den store poeten

Hva er historien bak denne muntre og småfrekke julevisa? Vi ringer lensmannskontoret for å få svar.

- Hemnes lensmannskontor, værsågod!

- Ja hei, dette er Politiforum. Vi har fått oversendt et julekort fra dere, og vil gjerne snakke med dikteren.

Hemnes lensmannskontor sitt julekort.
Hemnes lensmannskontor sitt julekort.

- Ja det var meg som skrev det, for internt bruk. Lensmannen sa jeg kunne sende det til dere. Så det er jeg som er den store poeten!

Den klingende latteren som følger i den andre enden tilhører Ingvild Levang, sivilt ansatt ved Hemnes lensmannskontor siden 2007. Et lensmannskontor som ikke lenger har livets rett, ifølge tilrådningen fra politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt.

- Jeg skrev selvfølgelig teksten på julekortet fordi vi er foreslått nedlagt. Fordi vi er så dyre i drift, sier Levang.

Massiv støtte fra befolkningen

Hemnes lensmannskontor ligger i Hemnes kommune, en vidstrakt og spredt befolket kommune mellom Mo i Rana og Mosjøen. Kommunen har 4600 innbyggere, og et areal tilsvarende 2/3 av Vestfold fylke. Nå mister de lensmannskontoret.

- Vi er en stor kommune. Folk synes det er veldig trasig at vi skal legges ned. De vil gjerne beholde oss, og vi har massiv støtte fra befolkningen i alle tettstedene i kommunen, sier Levang.

Hun deler kontor sammen med fire uniformerte, hvorav en er lensmannen og en annen for tiden er innbeordret til Utrykningspolitiet.

- Alle som jobber her har tilknytning til kommunen, og er lokalkjente. Vi har en veldig god dialog med befolkningen. Alle kjenner alle, understreker Levang.

- Lokalkunnskapen forsvinner

Her har politiførstebetjent Steinar Bergem nettopp avholdt forebyggende sykkelkontroll for fjerde klasse ved Hemnes Sentralskole sist sommer. Det kan det bli slutt på nå.
Her har politiførstebetjent Steinar Bergem nettopp avholdt forebyggende sykkelkontroll for fjerde klasse ved Hemnes Sentralskole sist sommer. Det kan det bli slutt på nå.

Både hun og kollegene er enige om at det i politireformen er underkommunisert hvor viktig lokal tilstedeværelse er i forhold til servicen man yter til publikum.

- Forebyggende er jo også et satsingsområde i politireformen. Men en ansatt politikontakt alene kan ikke erstatte et eksisterende og oppegående lensmannskontor, hvor ansatte har tilhørighet og stor lokalkunnskap i kommunen, sier hun.

- Hvordan tror du polititjenesten kommer til å bli i kommunen i framtiden, hvis dere legges ned som foreslått?

- Min personlige mening er at jeg tror lokalkunnskapen og den gode dialogen med innbyggerne forsvinner etter hvert. Jeg tror ikke dette rullende politiet kommer til å fungere etter intensjonen. De kommer til å dra ut når de må, svarer Levang.

Har ikke gitt opp

Hun har ikke gitt opp helt enda - Politidirektoratet skal fatte sin endelige beslutning først i januar, og kommunen har fortsatt klageadgang.

De har til og med tilbudt nye og rimelige lokaler til lensmannskontoret dersom de får bestå. Kanskje kan en besparelse på 150.000 kroner i året i faste utgifter bidra til opprettholdelsen av Hemnes lensmannskontor.

- Hvor skal dere flyttes hen, hvis lensmannskontoret legges ned?

- Det vet vi faktisk ikke enda!

Den usikkerheten må Levang og kollegene ta med seg over nyttår. Heldigvis har de galgenhumor nok til å takle det.

- Det er vi nødt til å ha, skal vi overleve, sier Levang.

Først skal juleferien unnagjøres. Da sier Politiforum som de ansatte på lensmannskontoret på Hemnes:

Ei go' jul til alle fra oss på Hæmnes!