Slik ser www.politiet.no ut - politiets nye ansikt utad.
Slik ser www.politiet.no ut - politiets nye ansikt utad.

Så mange kilometer er det til din nærmeste politistasjon

Etter fire måneders utviklingsarbeid ble politiets nye nettside lansert i dag. Også nettadressen er ny.

Publisert Sist oppdatert

– Sidene er jobbet fram nærmest på rekordfart, og derfor er mye av innholdet det samme fortsatt. Men fram mot jul vil nettsidene utvides og få nye funksjoner. Det er på høy tid at vi er ute med noe nytt, for det vi hadde var gårsdagens løsning, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Politiforum.no.

Som for å markere overgangen fra gammelt til nytt, har ikke nettsiden adressen www.politi.no lenger, men har byttet til www.politiet.no.

Tanken bak adresseendringen, er at begrepet «politi» er operativt, mens «politiet» viser til etaten som virksomhet. Begge adressene vil imidlertid fortsatt lede til den nye nettsiden.

Mobiltilpasset

En viktig endring fra den gamle nettsiden, er at www.politiet.no nå også er tilpasset mindre enheter.

Politiets nye nettside.
Politiets nye nettside.

– De nye sidene gjør seg bra på mobil og andre plattformer. 40 prosent av brukerne våre kommer fra mobil, sier Humlegård.

En av de nye funksjonene er at du kan skrive inn et stedsnavn, og få opp de tre nærmeste politistasjonene eller lensmannskontorene, med avstand og kontaktinfo.

Nye politiet.no leveres av Politiets IKT-tjenester og publiseringssystemet er Episerver. Flere underleverandører er benyttet, blant annet selskapet Bouvet. I 2016 hadde politiets gamle nettside 7 millioner brukere.

– På forsiden får du opp det folk henvender seg mest om, som for eksempel pass og våpen. Du kan skrive inn byer og tettsteder og få opp de nærmeste tjenestestedene med åpningstider og kontaktinformasjon, sier politidirektøren.

Skal videreutvikles

Tjenestene på politiets nettside skal videreutvikles, og på sikt skal flere tjenester digitaliseres.

– Dette er første av tre trinn. I november overtar vi driften av hele det nye nettstedet med nye funksjoner. Nå er det først og framtid grensesnittet som er nytt, men det er likevel en stor dag for oss, sier kommunikasjonsdirektør Margrethe Halvorsen til Politiforum.no.

Politiet lanserte dem gamle nettsiden sin så langt tilbake som i 2009, og fikk da kritikk for å ha brukt 25,8 kroner på www.politi.no.

Tre år senere, da politiets egenevaluering etter 22. juli ble publisert i 2012, fikk nettsiden passet sitt påskrevet for å ikke holde mål.

– Politi.no krever en ny publiseringsløsning, sa evalueringsutvalgets leder Olav Sønderland da rapporten ble lagt fram.

Fem år senere er nå politiets oppdaterte nettside klar.