PST: Avvæpning må stå for Politidirektoratets regning

I sin kommende trusselvurdering vil PST si at trusselbildet er bekymringsfullt og komplekst.

Publisert Sist oppdatert

Gårsdagens beslutning fra Politidirektoratet (POD) om å trekke den midlertidige politibevæpingen høster storm ute i politiet.

Kun noen dager i forveien gikk nemlig Europol ut med en egen rapport som advarte mot at terrortrusselen var blitt vesentlig større mot Europeiske land.

Europols rapport «Endringer i handlingsmønsteret til Den islamske stats terrorangrep» ble ferdigskrevet på slutten av 2015.

I følge ABC Nyheter er det i rapporten opplyst at «all grunn til å vente at IS, IS-inspirerte terrorister eller andre religiøst inspirerte terrorgrupper vil gjennomføre terroristangrep i Europa igjen»

– Koordinerte angrep

I tillegg kommer trusselen fra enkeltstående aktører som ikke er endret.

– Ut ifra alt vi vet hittil, så var Paris resultat av – eller del av – en rekke koordinerte angrep fra den såkalte islamske staten, sa innenriksminister i Tyskland, Thomas de Maizière, ifølge NTB i midten av november.

Europol-sjefen Rob Wainwright advarer nå i januar mot nye IS-angrep i Europa, og mener terrornettverket har evnen og viljen.

Hos PST opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen at de om en drøy uke vil kommer med en ny nasjonal trusselvurdering.

− PST vurderte det tidligere som sannsynlig at terror kunne forekomme i Norge. I den nye vurderingen bruker vi begrepet mulig for at terror kan skje i Norge, noe som innebærer en forsiktig reduksjon av terrortrusselen, sier han.

PST: – Kan argumentere for at trusselen har blitt verre

Berntsen vil ikke gå inn på PODs beslutning om å trekke midlertidig bevæpning av politiet.

− Det er en beslutning POD selv må stå inne for. PST har ikke ansvar for å beslutte eller ikke beslutte om politiet skal midlertidig bevæpnes, sier han.

LES OGSÅ: Dette sier politidirektøren

Bernsen forteller at noe av årsaken til at PST nedgraderte trusselvurderingen i november, var at en del av de som utgjorde en trussel enten var drept i Irak eller satt fengslet.

− Dette har påvirket det norske trusselbildet og medført at miljøet på Østlandet ble svekket. Men når vi ser det som skjer andre steder i Europa, kan man argumentere for at trusselen har blitt verre. Hvorfor POD vurderer annerledes det som skjer i Europa enn Europol, må du spørre POD om, sier Bernsen.

Han understreker at deres vurdering gjelder Norge, mens Europols vurdering gjelder Europa generelt.

Bekymringsfullt trusselbilde

− Hva kan du si om den kommende trusselvurderingen dere offentliggjør om ei drøy uke?

− Det vi kommer med tilsier at trusselbildet er bekymringsfullt, og at det er komplekst. Vi ser at det var flere som ønsket å dra til Syria før, enn nå. Men fremdeles vet vi at det er folk som ønsker å bli syriafarere, mens noen velger å bli hjemme. Hva disse kommer til å gjøre, vet vi ikke, sier Bernsen.

LES OGSÅ: Dette sier politidirektøren