I England har private vekterselskaper tatt over kontrollen på åsteder.
I England har private vekterselskaper tatt over kontrollen på åsteder.

Private vokter åstedene

Sør i England skal et privat vekterselskap passe på åstedene. Det sparer politiet for politikraft, men skyldes kutt i budsjettene, mener fagforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Dorset sør i England lar et privat vekterselskap overta ansvaret for å passe på åsteder der det er begått alvorlig kriminalitet.

Etter å ha gjennomført et pilotprosjekt fra oktober i fjor til februar i år, outsources oppgaven til selskapet Securitas. Dermed kan politifolk heller konsentrere seg om andre oppgaver, skriver Policeoracle.com

Selskapet har allerede lignende avtaler også i andre deler av landet, men nå tar de altså over oppgavene i et nytt område.

På plass innen fire timer

Under det fem måneder lange prøveprosjekt var det behov for vektere på ulike åsteder 15 ganger. Det sparte politiet, ifølge politiet i Dorset selv, for 700 arbeidstimer, som i stedet ble brukt til tilstedeværelse blant publikum og andre viktig oppgaver.

Nå gjøres altså prosjektet til en permanent ordning. Dette innebærer at vektere innen fire timer etter at et sted er blitt et åsted, skal være plass på åstedet.

– En gjennomgang viser at det å la private ta over disse oppgavene kan spare mer en 3000 timer arbeid for politiet hvert år. Et privat selskap kan gjøre smale oppgaver som dette mer effektivt, sier Mark Cooper i Dorset-politiet til Policeoracle.com.

Prisen på avtalen vil variere etter hvor mange oppdrag vekterne må ta for politiet.

– Skyldes kutt i budsjettene

Ifølge politiets fagforening i England er det myndighetenes budsjettkutt som fører til at dette nå skjer. Men slik situasjonen er, synes betjentene selv at avtalen er god.

– Jeg er helt imot kuttene på 20 prosent i politiet og det er kuttene som har ført oss hit. Men når du spør politimenn og -kvinner om hva de mener, synes de ofte at de kunne brukt tiden på noe annet, sier Tony Tester i fagforeningen Dorset Police Federation.

– De sier dette gjør at de kan få gjort mer av det de skal, sier Tester til nettstedet.