Prisen for å endre politiets datasystemer etter reformen: En kvart milliard

Datasystemene må endres med nye politidistrikter. Jobben er omfattende.

Publisert Sist oppdatert

Siden politiet har gått fra 27 til 12 politidistrikter, må også datasystemene endres. De må enten tilpasses ny struktur eller slås sammen til ett felles system for hele politiet. Et eksempel på det siste er én felles straffesaksløsning, ett BL, som ble gjennomført i sommer.

Men jobben er omfattende – og det koster. Rundt 80 datasystemer må endres på i ulik grad. Det kommer til å koste rundt 250 millioner kroner i løpet av to-tre år.

Det er IKT-direktørene i Politidirektoratet som forteller om dette i Politiforums podcast om IKT-situasjonen i politiet.

Vi kaller det en rørleggerjobb. Vi må koble om disse systemene som i dag er laget ut ifra 27 distrikter. Noen systemer er komplekse og noen er lettere, og vi har et stort team på gang som jobber med det. Foreløpig går det nogenlunde etter planen. Men det beslaglegger økonomiske og menneskelige ressurser, og det kommer i tillegg til det vi egentlig har behov for av modernisering og digitalisering, sier IKT-direktør Cato Rindal.

Disse endringene er ofte usynlige for brukerne, forteller Wilfred Østgulen, seksjonssjef for IKT-styring og arkitektur i Politidirektoratet.

– Det meste av dette handler egentlig om å kunne tilby systemene vi hadde i den tilstanden de var i, i en ny struktur. Ett felles BL er en sånn effekt. Vi har også gått over til en felles lønnsløsning og vi skal få en felles regnskapsløsning. Det gjør at vi nærmer oss ett politi. Det er ikke nødvendigvis at den enkelte bruker vil oppleve at ting er så mye bedre, men det koster mye og tar mye tid, sier Østgulen.

Hør hele podcasten fra Politiforum i avspilleren under. Du finner den også i iTunes eller podcastappen på iPhone, eller i appene Soundcloud og Stitcher (Android og iPhone).