Politistudentene ønsker mer praksis og mindre teori, ifølge en undersøkelse gjennomført av PF Studentene. (illustrasjonsfoto)
Politistudentene ønsker mer praksis og mindre teori, ifølge en undersøkelse gjennomført av PF Studentene. (illustrasjonsfoto)

Politistudentene vil ha mer politifag

En undersøkelse blant nær 25 prosent av alle politistudentene, viser at 83,3 prosent ønsker mer politifag i undervisningen.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen ble gjennomført av Politiets Fellesforbunds (PF) studentavdeling PF Studentene, som har cirka 2100 politistudenter som medlemmer. Av disse 2100, har 520 besvart en undersøkelse som har kartlagt blant annet fornøydhet med undervisningen og studiefasiliteter, og studentenes syn på bevæpning.

I undersøkelsen sier 83,3 prosent, eller 433 studenter, at de ønsker et sterkere fokus på politifaglige områder som arrestasjonsteknikk, våpentrening og kriminalteknikk i undervisningen.

- Dette er jo en «evig diskusjon», som blant annet har gått i Politiforum, og ikke et overraskende svar. De som kanskje har sterkest meninger om dette, er tredjeårsstudentene som har vært ute i praksis og sett hva som forventes av oss i arbeidslivet, sier nestleder Thomas Tveit i PF Studentene.

- Mer praktisk

Selv fikk han allerede i første praksisuke beskjed om å «glemme det du har lært på Politihøgskolen» da han ble skulle ta et avhør.

- Det sammenfaller ikke helt med hva vi lærer på Politihøgskolen (PHS), sier han til Politiforum.

Tveit understreker at dette skjedde den første helga i praksisen, og at han fikk god veiledning under praksisåret.

Av studentene som utdyper hvorfor de ønsker mer politifag, er det et ønske om en mer praktisk tilnærming til studiene og et ønske om mer våpentrening, som går igjen.

«Flere studenter etterspør situasjonstrening og politirelaterte øvelser der hver enkelt får testet sine evner og kunnskaper. Studentene ønsker mer av denne type undervisning», skrives det i rapporten etter undersøkelsen.

- Mindre teoretisk

Samtidig ønsker 72,9 prosent av studentene som har besvart undersøkelsen, at det blir lagt mindre vekt på fagområdet Politi og samfunn i undervisningen.

Selv om mange mener dette er et viktig fagfelt, er ankepunktet at det blir for teoretisk.

«Studenter har også påpekt at de ønsker at dette fagområdet «spisses inn» mot polititjenesten. Dette kan eks gjøres ved at studentene får flere caser/ øvelser, og da ser mer nytten/ verdien av faget», skrives det i rapporten.

- Det som går igjen, er at mye av det vi studenter synes er viktig, blir bortprioritert. For eksempel har vi kun to dobbeltimer med førstehjelp i første klasse. Det er alt vi har. Men kommer vi til en bilulykke i jobben, forventes det at vi kan førstehjelp. Det må legges bedre til rette for at vi kan slike ting som samfunnet forventer seg at vi skal kunne som politi, mener Tveit.

LAST NED HELE UNDERSØKELSEN HER (PDF)

Misfornøyd med fasiliteter

Et annet punkt som kommer fram i undersøkelsen, er at 38,7 prosent av de som har besvart undersøkelsen mener fasilitetene ved PHS' skolebygg er elendige (5,6%) eller kunne vært bedre (33,1%). Ytterligere 13,1% mener fasilitetene er ok, mens 14% rangerer dem som middels.

Kun én tredjedel av studentene mener fasilitetene er bra (29,6%) eller supre (4,6%).

- Verst forhold er det helt klart i Oslo, det er jo kjent fra før. Tilbakemeldingene derfra er at det er trangt og gammelt, og langt fra ideelt. På Kongsvinger og i Stavern er det moderne og større, så der er nok studentene mer fornøyde. Også i Bodø, hvor jeg går, er det litt trangt, sier Tveit.

Møtte PHS-rektor

Tveit og lederen for PF Studentene, Michael Næss Kristiansen, møtte PHS-rektor Håkon Skulstad under PFs landsmøte i Sarpsborg, for å informere rektor om funnene som studentene hadde kommet fram til.

- Tilbakemeldingen fra Skulstad, var at han hadde forståelse for synet som studentene har. Han hadde ikke svar på alt der og da, men hadde en åpen tilnærming til våre innspill, og ønsket å lytte. Det virket som om at han tok oss på alvor, sier Tveit.

- Samtidig fortalte vi ham også om det positive, som for eksempel at årets tredjeårsstudenter har fått flere caser/øvelser enn tidligere år. Det ga vi ham beskjed om at vi setter stor pris på!

Skulstad har nå fått rapporten oversendt, og det samme har alle politistudentene.

- Nå ønsker vi en debatt rundt resultatene i undersøkelsen, understreker nestlederen i PF Studentene.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under!
(har du problemer med å logge inn, send en e-post til [email protected])