PF-Studentene er skeptiske til at minstekravet for hangups for menn, nå senkes fra fem til fire repetisjoner. (Illustrasjonsfoto)
PF-Studentene er skeptiske til at minstekravet for hangups for menn, nå senkes fra fem til fire repetisjoner. (Illustrasjonsfoto)

Politistudentene bekymret for fysiske opptakskrav

Politiets Fellesforbunds (PF) studentforening er bekymret for endringen i de fysiske opptakskravene til Politihøgskolen (PHS).

Publisert Sist oppdatert

Alle som søker seg inn til PHS må bestå fysiske tester i svømming, styrke og kondisjon. Enkelte av kravene blir imidlertid endret i vår, noe PF-studentene uttrykker bekymring for.

I et åpent brev til rektor Håkon Skulstad, skriver leder Michael Næss Kristiansen og nestleder Thomas Tveit i PF-studentene at de mener «totalen av endringer som er blitt gjort i de fysiske kravene for opptak til PHS, til det enklere, er feil vei å gå».

- At PHS nå igjen har gått ned på de fysiske kravene for å komme inn på skolen, er bekymringsfullt, sier Tveit til Politiforum.no.

Svømmeskepsis

En endring studentene reagerer på, er at minimumskravet i hang-ups for menn har blitt redusert fra fem til fire repetisjoner.

«Vi mener at endringen ikke er stor, men vi føler at dette signaliserer utad at PHS ikke er så nøye på søkernes fysiske forutsetning som tidligere», skriver PF-studentene i brevet. De mener minimumskravet bør ligge høyere enn fire repetisjoner.

Videre er PF-studentene kritiske til at det nå skal bli nok å bestå minimumskravet for svømmeferdigheter for å komme videre i opptakstestene til skolen. Tidligere telte karakteren i svømming med i totalvurderingen av kandidatens fysiske kapasitet.

En trend

Studentene ser senkingen av kravet som en pågående trend.

- Om en ser på utviklingen de siste 6-7 årene, så går antall tester/øvelser ned, i tillegg til at kravene i de gjenværende øvelsene blir senket. En søker til PHS kan snart komme rett fra sofaen og på opptakstestene, hvis utviklingen fortsetter. Dette skremmer meg, sier Tveit.

Han viser til en rekke endringer de siste årene, hvor blant annet øvelsen stille lengde har blitt fjernet, mens kondisjonstesten har blitt endret fra ti til seks minutter. En tidligere opptakstest hvor kandidatene måtte flytte en dukke med vekt regnet opp mot den enkeltes kroppsvekt, ble også fjernet.

- Jeg mener at utdanningen ved Politihøgskolen burde basere seg på hva samfunnet krever at vi skal gjøre for dem. Personer politiet påtreffer i daglige gjøremål har ikke blitt mindre fysiske med årene, de har blitt tøffere. Og dermed må politiet ligge i forkant, sier Tveit.

Også positive

I brevet til skolen er imidlertid ikke studentene bare negative. De synes det er bra at benkpresskravet for kvinner, som for to år siden ble redusert fra 35 til 30 kilo, nå skal settes opp til 32,5 kilo.

«Håper dere ser på vårt innspill som konstruktivt og positivt, med ønsker om en bedre politiutdanning», konkluderer studentene i brevet.

- Jeg håper og tror at fysiske tester på sikt blir å finne ute blant politiet i operativ tjeneste. Om da ikke grunnlaget blir lagt på PHS, vil de nyutdannede få en brå overgang etter endt skolegang, mener Tveit.