Karin Aslaksen er HR-direktør i Politidirektoratet. Hun har meldt avbud til debatt i morgen.
Karin Aslaksen er HR-direktør i Politidirektoratet. Hun har meldt avbud til debatt i morgen.

Politiledelsen trekker seg fra debatt om politiledelse

HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet har trukket seg fra den topptunge debatten torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet (POD) trekker seg på svært kort varsel fra debatten på politihuset på Grønland torsdag.

Det var HR-direktør Karin Aslaksen som skulle ha deltatt på debatten om ledelse og kultur i politiet – et tema politiet har måttet svare for en rekke ganger de siste årene og som i høst var tema for Stortinget.

Men for et døgn siden, midt i de siste forberedelsene og omtrent i det TV2 Nyhetskanalen begynte å rulle ut kablene til direktesendinga torsdag, fikk Oslo Politiforening beskjed om at Politidirektoratet ikke vil være til stede i panelet for å diskutere framtiden til sin egen etat på dette området.

– Karin Aslaksen fra Politidirektoratet har trukket seg fra debatten, bekrefter nestleder i Oslo Politiforening, Eirik Barstad Wilmann, til Politiforum.

Programmet har vært kjent lenge

– Det er beklagelig at Aslaksen har meldt avbud. Det er uheldig at departementet takket nei og at POD trekker seg, sier Wilmann.

Oslo Politiforening samlet sammen et sterkt panel med blant annet Hanne Kristin Rohde, politimester Hans Sverre Sjøvold, PF-leder Sigve Bolstad og leder for Stortingets justiskomité, Hadia Tajik. Og, fram til i går, HR-direktøren i Politidirektoratet.

Deler av debatten skal sendes på TV. Programmet og panelet for debatten har vært klart siden før desember. Men denne uka har altså pipa fått en annen lyd hos politiledelsen.

– Vi fikk bekreftet i november at Aslaksen skulle delta. For et døgn siden fikk vi beskjed om at hun ikke ville være med i debatten likevel.

– Feil å delta i politisk debatt

HR-direktør Aslaksen sier til Politiforum hun trekker seg fordi det er feil av henne å delta i en politisk debatt.

– Jeg brenner for temaet og jobber mye med dette. Jeg kan godt holde et innlegg, men jeg ønsker ikke stille i en politisk debatt.

Siden november har det vært klart at politiker Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet skulle delta. Denne uken ble det også klart at Anders Werp fra Høyre skal komme. Aslaksen bedyrer at dette gjorde at hun ikke vil delta.

– Jeg fikk vite senest på mandag at Werp skulle delta, og da blir det en politisk debatt. Det er et prinsipp at vår rolle som fagdirektorat ikke er å delta i politiske debatter.

– Hadia Tajik er politiker og har vært booket til debatten siden november. Er det Anders Werp som gjør at dette blir for politisk?

– Det er et prinsipp at vi ikke deltar i politiske debatter. Jeg beklager imidlertid at jeg ikke var observant nok på Tadjiks deltakelse da jeg sa ja, sier Aslaksen.

– Hadde det ikke vært bra både for Politidirektoratet og for politifolk som skal være på debatten at dere deltok?

– Jeg har tilbudt meg å legge frem PODs vurderinger om tema, og beklager at dette ikke lot seg gjøre.