Politihelikopteret er raskt i lufta takket være denne traktoren

Politiets eneste traktor med uniformering og blålys trekker daglig tre tonn helikopter ut av hangaren.

Publisert Sist oppdatert

Politihelikopteret sirkler over hovedstaden. Politiets beredskap i lufta bistår mannskapene på bakken i jakten på kriminelle. Mannskapene i Helikoptertjenesten har et overblikk overlegent alle andre og er raskt på plass.

Mye takket være en traktor.

– Traktoren er avgjørende for å få helikopteret på fire og et halvt tonn ut av hangaren, og til og fra fylling av bensin. Den er viktig for oss, forteller Stian Ødegaard, som er pilot hos Helikoptertjenesten.

Hangarens råskinn? Traktoren gir helikopteret konkurranse.
Hangarens råskinn? Traktoren gir helikopteret konkurranse.

– Den går i 38 kilometer i timen, så den er ingen fast fartsmaskion. Men hvis vi har det travelt kan vi skru på blålyset, fleiper piloten.

Får samme vedlikehold som helikopteret

Traktoren er av merket Case, og er en av to traktorer registrert på politiet i motorvognregisteret.

Det var da Oslo lufthavn ga beskjed om at alle kjøretøy innenfor gjerdene skulle ha firmalogo at Helikoptertjenesten bestemte seg for å uniformere traktoren skikkelig. Den ble lakkert hvit og fikk, ved hjelp av Oslo politidistrikt og verkstedet der, på plass den velkjente gule og sorte dekoren.

– I helikopterverden er det hver dag noe som heter «before first flight»-sjekk. Omtrent det samme gir vi traktoren. Det er daglig sjekk der vi blant annet peiler olje. Og den må vaskes og poleres. Vi tar godt vare på traktoren vår, for uten den blir det vanskelig, sier Ødegaard.

Foreløpig har ikke den trofaste traktoren vært på andre oppdrag enn til og fra hangaren med helikopter på slep. Men piloten er åpen for å bistå Romerike politidistrikt ikke bare i lufta, men også når det er tøffe forhold på bakken.

– Det er mange jorder her rundt Gardermoen. Dersom det er behov for hjelp er det bare å ringe, oppforder Ødegaard.

Polititraktoren trives i jobben og har kanskje den kuleste uniformeringen på Oslo lufthavn.
Polititraktoren trives i jobben og har kanskje den kuleste uniformeringen på Oslo lufthavn.