Politiet har valgt nye pistolhylstre med to låser

Viderefører hylstrene som kom i fjor.

Publisert Sist oppdatert

I mai i fjor hentet politiet inn nye hylstre fra produsenten Safariland, etter erfaringer fra den midlertidige bevæpninga.

Nå, etter at avtalen om å levere nye pistolhylstre til politiet har vært ute på anbud, signerer Politiets Fellestjenester på nytt kontrakt med Capsicum Norway AS.

Det er dette selskapet som leverer Safariland-hylstrene, og avtalen medfører dermed at hylstrene som ble levert etter mai i fjor videreføres.

Våpenhylsteret politiet har valgt.
Våpenhylsteret politiet har valgt.

Sikrer mot at noen blir fratatt våpenet

Ved et tilfelle under den midlertidige bevæpninga ble et skudd avfyrt etter at en person fikk fingeren ned i hylsteret til en tjenestemann, og Politiforum kunne senere fortelle at dette var mulig også på andre hylstre.

Men ingen klarte noen gang å ta ifra politifolk våpenet. Likevel valgte politiet å endre på hylstrene, for ekstra sikkerhet. Hylstrene politiet får, og som kan bestilles i PFTs nettbutikk, oppfyller kravene politiet setter.

– Den nye løsningen med mekanisk lås på våpenhylsteret bidrar til god sikkerhet - også hvis det skulle oppstå situasjoner hvor noen forsøker å frata tjenestepersonell tjenestevåpenet. Ved overgang til hoftebæring har dette vært en naturlig endring av hylsteret, opplyser Bente Klæstad, i PFTs kommunikasjonsenhet.

For vanlig, uniformert personell innebærer det av våpenet har to mekaniske låser. Disse sikrer mot at våpenet kan tas ut av hylsteret på hofta av uvedkommende.

– Dette er løsningen på det som egentlig er et ikke-eksisterende problem. Ingen har jo klart å frata politiet våpenet. Men utstyret har endret seg noe siden man fikk hylstrene fra Safariland i 2008, og nå har det samme hylsteret blitt utviklet med en ekstra låsmekanisme og tilpasset nytt utstyr. Det gjør det umulig å ta avtrekk i et låst hylster, fortalte overbetjent ved operativ seksjon ved Politihøgskolen, Kai-Inge Schaathun Larsen, til Politiforum i fjor.

Tilpasset lykt og dekker avtrekkeren

Da Politiforum undersøkte ulike hylstre i juli 2015, kunne det tyde på at hvilken lykt som satt på våpenet, kunne bidra til om det gikk å trekke av våpen i hylsteret eller ikke. Dette skal ikke være et problem i framtida.

– Ved valg av nytt våpenhylster er det tatt høyde for plass til lykten Streamlight TLR1 som er på politiets rammeavtale. Hylsteret er med andre ord tilpasset våpen med lykt. Hylsterets utforming gjør at pistolens avtrekker er tildekket, skriver Klæstad i PFT.

Hylster for sivil tjeneste har en mekanisk lås og plass for lykt.

Nederst til venstre er hylster for sivil tjeneste, i midten det gamle hylsteret og øvest til høyre den nye versjonen.
Nederst til venstre er hylster for sivil tjeneste, i midten det gamle hylsteret og øvest til høyre den nye versjonen.

Det er ikke behov for å trene annerledes eller endre opplæring for å ta nye hylstre i bruk.