Politidirektør Odd Reidar Humlegård.
Politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politidirektøren: PSTs trusselvurderinger ligger til grunn

– Fire trusselvurderinger beskriver lavere trusselnivå, forteller politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Publisert Sist oppdatert

I går bestemte Politidirektoratet at den midlertidige bevæpningen skal avsluttes så raskt som mulig.

Beslutningen kom kun dager etter at Europol, det europeiske politisamarbeidet, meldte at IS har styrket sin evne til å gjennomføre terrorangrep mot Europa.

I dag sa PST til Politiforum at Politidirektoratet må stå for beslutningen om at politiet ikke lenger skal være bevæpnet.

− Det er en beslutning POD selv må stå inne for. PST har ikke ansvar for å beslutte eller ikke beslutte om politiet skal midlertidig bevæpnes, sa Martin Bernsen i PST.

– Basert på PSTs vurderinger

Politidirektoratet svarer at det er nettopp PSTs vurderinger som ligger til grunn for at politiet ikke lenger har hjemmel for å være bevæpnet.

– Vi har tatt vår beslutning basert på de fire siste trusselvurderingene fra PST, som alle beskriver et lavere trusselnivå fra 27. oktober og frem til i dag. Dette trusselnivået hjemler ikke en fortsatt midlertidig bevæpning. Derfor har vi gått tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Politiforum.

Berntsen i PST forteller at de nå vurderer terrortrusselen som noe mindre enn før.

− PST vurderte det tidligere som sannsynlig at terror kunne forekomme i Norge. I den nye vurderingen bruker vi begrepet mulig for at terror kan skje i Norge, noe som innebærer en forsiktig reduksjon av terrortrusselen, sier han.