Polisförbundet saksøker staten

Polisförbundet går til sak mot den svenske staten. De krever ti millioner kroner i skadeerstatning for lovbrudd i forbindelse med den svenske politireformen.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge stevningen til den svenske arbeidsdomstolen har ikke staten oppfylt sin forhandlingsplikt etter medbestemmelsesloven, skriver Publikt.

Saken kommer i kjølvannet av den svenske politireformen, der 21 regionale politimyndigheter skulle bli til én nasjonal myndighet. I fjor ble det gjennomført omfattende planlegging og forhandlinger om hvordan dette skulle gå til.

Overholdt ikke forhandlingsplikten

I forkant av reformen har det blitt gjennomført forhandlinger mellom fagforeningene og komiteen ansvarlig for gjennomføringen. Disse mener Polisförbundet var foreløpige for å kunne gjennomføre reformen. De faktiske forhandlingene etter medbestemmelsesloven er det den nye arbeidsgivers ansvar å gjennomføre etter omorganiseringen.

Polisförbundet hevder gjennom den svenske landsorganisasjonens juridiske byrå at både gjennomføringskomiteen og det svenske politiet har brutt loven gjennom å ikke oppfylle forhandlingsplikten.