Beredskapsdirektør Kaare Songstad under pressekonferanse 13. nvember.
Beredskapsdirektør Kaare Songstad under pressekonferanse 13. nvember.

POD snur: Fortsetter bevæpning til 1. desember

Bevæpningen fortsetter til desember. – Vi har fått et bedre bilde de siste to dagene, sier POD, som snudde etter å ha snakket med PST, Kripos og Oslo PD.

Publisert Sist oppdatert

Politiets midlertidige bevæpning fortsetter til 1. desember. Under en pressekonferanse i ettermiddag forklarte beredskapsdirektør i POD, Kaare Songstad, at de utsetter avvæpningen av norsk politi for å få mer informasjon.

– Vi har intensivert samarbeidet mellom Politidirektoratet og PST. Vi må sikre at vi ikke gjennomfører avvæpning av politiet før vi har avklart situasjonen etter hendelsene vi har sett i Paris, sa Songstad.

Derfor opprettholdes bevæpningen som nå.

– Det er viktig å understreke at det ikke er noen ny informasjon som skulle tilsi at vi gjør endringer i den avgjørelsen. Men vi trenger noe ekstra tid for å sikre at alle sider etter hendelsene i Paris er belyst, sier Songstad.

Snur etter å ha avslått utsettelse i helgen

Lørdag formiddag informerte statsminister Erna Solberg om at regjeringen hadde bedt POD vurdere om det var riktig å avvæpne politiet. Det tok rundt fem timer før Politidirektoratet opprettholdt vedtaket om at politiet skulle avvæpnes tirsdag.

I dag har Politidirektoratet snudd, etter møte med Kripos, Oslo politidistrikt og PST.

– Hva har endret seg siden lørdag?

– Det som har endret seg er at vi i dag har fått gjort gjennomgang med de sentrale beslutningsaktørene. Bildet som tegnet seg på formiddagen i dag førte til at vi trengte mer tid til å ta beslutningen. Vi har funnet ut at ikke naturlig å gå bort fra bevæpning nå, svarer beredskapsdirektøren på spørsmål fra Politiforum.

– Betyr det at dere i dag kom fram til å ikke avvæpne i morgen at dere tok en avgjørelse lørdag uten å ha snakket med andre politifaglige aktører?

– Nå må vi huske på begrunnelsen for bevæpningen. Spørsmålet om stans i midlertidig bevæpning handler om trusler mot polititjenestepersoner. Så skjer hendelsene i Paris fredag kveld, og det endrer bildet, forklarer Songstad.

– Men avgjørelsen om å opprettholde avvæpning i morgen kom lørdag. Hendelsene i Paris skjedde fredag?

– Vi har hele tiden fått mer og mer informasjon etter terrorhendelsene. Nå har det har gått to dager og vi sitter med bedre etteretningsbilde. Derfor har vi kommet til at vi trenger to uker til å få et totalt bilde av situasjonen.

Enighet om forlenging

Ifølge Songstad var det enighet blant aktørene på møtet i dag om å forlenge den midlertidige bevæpningen med to uker.

– Det er snakk om en helhet. Vi ønsker bedre etterretningsgrunnlag og oversikt både internasjonalt og nasjonalt.

Nå jobber PST med en ny trusselvurdering som skal gå inn på om IS-sympatisører kan komme til Norge ved å utgi seg for å være asylsøkere. Politidirektoratet sier de følger situasjonen fortløpende og vil vurdere bevæpningen opp mot trusselsituasjonen.