Det nye POD-bygget ble reist på under to år. Se flere bilder fra innsiden lenger ned i saken.
Det nye POD-bygget ble reist på under to år. Se flere bilder fra innsiden lenger ned i saken.

POD har flyttet inn i politiets nye hovedsete

Få innblikk i og se bildene fra det nye bygget til Politidirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet har de siste ukene flyttet inn i sitt nye bygg på Majorstua i Oslo. Dermed er det slutt på at POD er fordelt på flere ulike steder i byen.

Til sammen sitter 330, hvorav 220 faste ansatte, i bygget. De siste kom på plass forrige uke. Kapasiteten i bygget, som er på 9645 kvadratmeter, kan utvides til 380 mennesker ved behov.

Bygget ligger vegg i vegg med Politiets Fellestjenester og Politiets IKT-tjenester, og disse enhetene vil også benytte seg av møte- og kantinefasiliteter i det nye bygget. Totalt er så mange som 850 ansatte i politiet nå samlet i Fridtjof Nansens vei 14-16, vest i hovedstaden.

Koster 21 millioner kroner i året

Leieprisen for det nye bygget er på snaut 21,3 millioner – 21.292.360 – kroner i året. Det er en leiepris som tilsvarer markedsprisen per kvadratmeter i området.

I tillegg kommer sikringstiltak og situasjonssenter til fem og en halv millioner – 5.459.525 – kroner, samt kompensasjon for merverdiavgift til utleier på 6,24 millioner kroner.

Avtalen skal vare i ti år, med opsjon på forlengelse. Det er selskapet Fridtjof eiendom som eier bygget.

Teksten fortsetter under bildet

Åpent kontorlandskap er den nye regelen i POD-bygget. Også for sjefene.
Åpent kontorlandskap er den nye regelen i POD-bygget. Også for sjefene.

Åpent kontorlandskap

De 330 som sitter i POD jobber nå i åpent kontorlandskap. Det ble diskutert ulike løsninger for fordeling av kontorer og åpent landskap, men til slutt falt valget på å ikke ha noen kontorer i det hele tatt. Det var behov for nok av både møterom, kantine og andre arealer. Dette gjelder også ledelsen i POD, forteller prosjektleder i POD, Elin Taaje.

Hva sa de ansatte da de fikk vite at de måtte sitte i åpent landskap?

– Fra starten var mange skeptiske. Nå er de positive. Hver arbeidsplass har skap som kan trekkes ut skjerme arbeidsplassen ytterligere. I tillegg har vi utarbeidet trivselsregler sammen med de ansatte, som for eksempel at telefoner ikke skal ligge og ringe, forteller Taaje.

Politidirektøren: – Jeg har aldri sittet på en mer nøktern kontorplass

Den nye kantina skal også stå for servering ved politisjefmøter eller andre møter.
Den nye kantina skal også stå for servering ved politisjefmøter eller andre møter.

For å ivareta et uformelt miljø i de sju etasjene uten å forstyrre den på plassen ved siden av, er det i hver etasje også såkalte sosiale soner med minikjøkken og sofaer ved inngangen. Arbeidsplassene er lagt langs ytterveggene for å få best mulig lysforhold.

Ny storkantine

I den nye kantina, som også er kantine for PFT og PIT, er det plass til 340 gjester om gangen. Som følge av åpent kontorlandskap, er det nødvendig med en kantine med lang åpningstid og plass til nok folk, ifølge Taaje.

DSC 8888.jpg
DSC 8888.jpg

– Den er brukerfinansiert og serverer frokost, lunsj og tidlig middag. Det er også mulighet for å bestille overtidsmat fra kantina, slik at POD sparer penger på det, sier hun.

I biblioteket finnes det siste av politilitteratur.
I biblioteket finnes det siste av politilitteratur.

Det er selskapet Sodexo som drifter kantina, og de skal også servere mat under politisjefmøter, som nå skal flyttes fra hoteller til PODs nye møtelokaler.

Mange journalister får plass i det nye presserommet.
Mange journalister får plass i det nye presserommet.

Møterom med navn etter fjelltopper

En rekke møterom skal huse politiets møter. Seks av dem i en egen avdeling for eksterne møter, slik at gjester ikke skal komme inn i arbeidsmiljøet. Møterommene har navn fra de høyeste fjelltoppene i de ulike politidistriktene og er foliert med bilder fra ulik polititjeneste.

Det nye POD-bygget i Fridtjof Nansens vei 16.
Det nye POD-bygget i Fridtjof Nansens vei 16.

Her, i 1. etasje, finnes også et bibliotek der de ansatte kan lese aviser, magasiner, bøker om politifaget og Politiforum.

Svært presserom

Kapasiteten under Politidirektoratets pressekonferanser er nå utvidet kraftig. Så mange som 120 journalister kan være til stede i presserommet samtidig, og overvære det som sies fra de sju plassene på podiet.

Det er også gjort klar for plass til kameraer og laget en egen intervjuvegg. Rommet er såpass stort at det skal kunne brukes til konferanser og større møter ved behov.

Mer sikkerhet

Sikkerheten har vært i fokus når det nye POD-bygget har blitt reist. I det forrige tilholdssetedet, i Hammersborggata i Oslo sentrum, var nøkkelkort til en enkel dør det som skilte utsiden fra innsiden. Nå er det langt mer avansert.

De ansatte har adgangskort som brukes til dører i alle etasjer. Gjester må regisreres med adgangskort og gå gjennom sluser, samt følges ut og inn gjennom dem.

Det er også flere andre sikkerhetstiltak ved bygget.