Sigve Bolstad hilser på Odd Reidar Humlegård ved en tidligere anledning.
Sigve Bolstad hilser på Odd Reidar Humlegård ved en tidligere anledning.

PF-lederen: – Går utover tilliten

PF-leder Sigve Bolstad sier det er veldig viktig at Politidirektoratet (POD) går foran med åpne og transparente rekrutteringsprosesser.

Publisert Sist oppdatert

Når det nå har festet seg et bilde av at POD tar snarveier når de rekrutterer toppledere, er det ødeleggende for tilliten til både direktoratet og politiet som etat, mener Bolstad.

– Særlig i den tiden politiet er i nå, er det utrolig viktig at etaten framstår som en positiv, profesjonell og motiverende arbeidsplass å søke seg til og være i. Rekrutteringsprosesser er noe av det viktigste vi gjør. Det må være både en åpenhet rundt og en tillit til de prosessene som foregår, sier lederen for Politiets Fellesforbund (PF).

– Utgangspunktet, også for POD, må alltid være at vi rekrutterer de flinkeste folkene, fortsetter han.

– Skaper mistillit

Bolstad understreker at han ikke nødvendigvis betviler at POD har ansatt de beste søkerne, men det er hvordan rekrutteringsprosessene foregår han er sterkt kritisk til.

– Når POD får så mange søkere til så attraktive topplederstillinger, og så ser man at de som får stillingen ikke sto på søkerlista i utgangspunktet, så skaper det mistillit til prosessen. Folk tenker med en gang at det er mistenkelig når det kun står igjen en søker som innstilt.

Bolstad understreker viktigheten av åbyggetillit.

– Tillit er ikke noe som man bestemmer. Den må vinnes. Det gjør du ikke minst gjennom rekrutteringsprosesser som oppfattes som tillitsfulle. Det generelle inntrykket ute i etaten, er at det er manglende tillit. Det stilles spørsmål ved prosessene, både internt og eksternt.

PF-lederen presiserer at han uttaler seg på grunnlag av Politiforums artikkel, og at han ikke kjenner rekrutteringsprosessene i POD mer detaljert enn det. Han mener imidlertid det nå må tas grep før tillitsutfordringene blir så store at det er umulig å komme seg ut av det.

– Jeg tenker at dette er en invitasjon til POD om å kalle inn arbeidstakerrepresentanter og vernetjenesten, og sette seg ned sammen med kun dette på dagsordenen. Det vil vise at de tar dette skikkelig på alvor og gir inntrykk av ydmykhet fra PODs side, sier Bolstad.

Åpenhet lønner seg

Et nært og åpent forhold mellom POD, fagforeningene og vernetjenesten vil bidra til å sikre åpne og tillitsvekkende prosesser, mener PF-lederen. I tiden som kommer, når politireformen skal implementeres, kommer politiet til å bli ettergått med lys og lupe.

– I den prosessen som er nå, særlig etter 22. juli og Difi-rapporten, er det helt opplagt at det kommer til å være et flomlys på etaten og hvordan vi gjør det. Da er det om å gjøre å være enda mer fremoverlent enn vi normalt er.

– Hvor viktig er det da at POD går foran som et godt eksempel?

– Veldig viktig. Det må komme fra toppen. Det handler rett og slett om mer åpenhet, det er en øvelse som er fullt mulig. Erfaring viser at åpenhet alltid lønner seg, og bygger tillit.