Saken om politihunden Pelle skulle få leve eller ikke var oppe i Tingretten i midten av oktober. Dette er et illustrasjonsbilde.
Saken om politihunden Pelle skulle få leve eller ikke var oppe i Tingretten i midten av oktober. Dette er et illustrasjonsbilde.

Pelles liv avgjøres i retten

Tirsdag og onsdag går saken i tingretten som skal avgjøre om politihunden får leve.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag startet tvistesaken i Oslo tingrett, der dommeren skal ta stilling til om politihunden i Våler i Østfold får leve eller må avlives.

For litt over et år siden bet hunden en sju år gammel jente, slik at hun måtte få behandling på sykehus i én uke.

Tross i at hunden hverken før eller etter hendelsen har vist tegn på at den er aggressiv, er det bestemt at ni år gamle Pelle skal avlives. Hundeføreren som eier hunden er uenig, og har derfor gått til privat søksmål av Justis- og beredskapsdepartementet for at hunden skal få leve.

– Hunden er ikke aggressiv

I retten kom det fram at hendelsen skjedde da et familiemedlem av politimannen skulle ta de to hundene hans ut i en luftegård. På veien gikk familiemedlemmet bort til den sju år gamle nabojenta som var redd, og spurte om sjuåringen ville løftes opp på en mur.

Hun strakk armene i været da familieretten bøyde seg ned for å løfte henne. Men de to ramlet og skrek. Da bet politihunden den sju år gamle jenta flere ganger. En nabo grep inn, og da hundeføreren oppdaget det som skjedde gjennom vinduet i 2. etasje og ropte slipp, slapp hunden.

I ettertid ble politimannen anmeldt. Både Østfold, Follo og Oslo politidistrikter meldte seg innhabile. Til slutt bestemte Søndre Buskerud politidistrikt at saken mot politimannen skulle henlegges, men at hunden likevel skulle avlives. Den avgjørelsen anket politimannen, men anken ble avvist av Politidirektoratet (POD). Derfor prøver nå hundeføreren saken for retten.

Det er to forhold som gjør at politimannen mener hunden bør få leve, forteller politimannens advokat, Tor Erik Heggøy.

– For det første mener eieren at hunden har så høy nytteverdi for samfunnet at den bør få leve, forteller Heggøy til Politiforum.

– Hunden er også testet grundig. Testene sier at hunden ikke er aggressiv og at den takler stressende situasjoner, sier Heggøy.

Får støtte av Oslo politidistrikt

Likevel har foreldrene til jenta blant annet gjennom flere medieoppslag krevd hunden avlivet. Selv om POD har avvist politimannens anke og opprettholdt at hunden skal avlives, ønsker også Oslo politidistrikt at saken skal opp for retten.

Ifølge Ole Vidar Dahl i Oslo-politiet virker det som om hunden misforstod situasjonen og tolket det som om familiemedlemmet ble angrepet, da sjuåringen havnet i bakken sammen med familiemedlemmet og de begge skrek.

– Politihunden blir en del av familien hos polititjenestemenn. Den klarer ikke skille mellom politimannen og øvrige familiemedlemmer. De blir ansett for å være en del av flokken som hunder vil forsvare. Det er dypt beklagelig at det rammet den unge jenta, sa Dahl til VG tidligere i år.

Politimannen har også beklaget det som skjedde.

– Også Politidirektoratet har slått fast at det ikke er noe galt med hunden. Hvorfor skal man avlive en frisk og rask hund? spør advokat Heggøy.

Saken i tingretten skal gå tirsdag og onsdag. Politiforum følger saken.