Politihunden Pelle er en hund av rasen Malinois, den samme rasen som på dette bildet. Oslo tingrett skal nå avgjøre om Pelle skal avlives eller ikke. Illustrasjonsfoto.
Politihunden Pelle er en hund av rasen Malinois, den samme rasen som på dette bildet. Oslo tingrett skal nå avgjøre om Pelle skal avlives eller ikke. Illustrasjonsfoto.

Over 5000 støtter Pelle på Facebook

Onsdag ettermiddag ble Facebook-siden «Vi støtter Pelle Politihund» opprettet. På kort tid har siden fått stor oppslutning.

Publisert Sist oppdatert

Politihunden Pelle får støtte i sosiale medier, en snau uke før dommen i saken er ventet.

Siden onsdag har godt over 5000 mennesker bestemt seg for like siden «Vi støtter Pelle politihund» på Facebook.

Det var Knut Kristiansen, en erfaren hundetrener, som opprettet Facebook-siden i går ettermiddag.

– Jeg synes det er fantastisk med slik oppslutning. Det viser at Pelle og hundeføreren hans har stor støtte, og at bildet som har blitt presentert i mediene ikke stemmer, sier Kristiansen til Politiforum.

Kjenner ikke Pelle

Kristiansen har vokst opp med hund og konkurrert med hund i over 30 år. Han er ikke ansatt i politiet og sier han hverken kjenner Pelle eller hundeføreren, men at hundeføreren har vært i kontakt med ham i ettertid for å vite hvem som har laget støttesiden. Kristiansen sier han opprettet støttesiden fordi han syntes hunden fikk for lite støtte.

– For meg er hele situasjonen innlysende. Man trenger ikke mye kunnskap for å skjønne at det kan skje uhell. Det kan også skje med vanlige familiehunder. Dessuten er Pelle trent til å være på alerten. Det går ikke an å si til en hund at skiftet er ferdig og at kunnskapen skal opphøre utenfor arbeidstiden.

På Facebook-siden tillater ikke Kristiansen kritiske kommentarer til Pelle eller hundeføreren, for siden skal kun være støttende, ønsker Kristiansen. Som hundetrener som konkurrerer internasjonalt, vet han hvor mye tid som skal til ved opptrening av hunder.

– Det er en tragedie hvis hunden skal avlives. Hva slags signal gir det til alle hundeførere som legger tid, penger og livsstilen sin i å trene hunder, dersom man må avlive sin kompanjong og bestevenn? spør Kristiansen.

Han vet ikke hvor mange politifolk som liker siden, men mener de aller fleste er sivile hundefolk.

Dom er ventet til uken

Tvistesaken mellom hundeføreren og Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo tingrett ble avsluttet onsdag forrige uke. Retten har krav på seg til å levere en kjennelse innen 14 dager etter rettsforhandlingene.

Det betyr at dommen er klar senest onsdag.

Retten skal i dommen ta stilling til om vilkårene for å avlive Pelle er tilstede eller ikke, og dermed avgjøre om vedtaket Politidirektoratet gjorde i mai som sier at Pelle skal avlives, er gyldig eller om det skal oppheves. Det som skal vurderes er om avliving av Pelle vil være en forholdsmessig reaksjon i forhold til det som skjedde i september i fjor.

Politiforum følger saken.