Her stopper dansk trafikkpoliti en bilist. Men i København har de nesten ikke vært på veien siden mai.
Her stopper dansk trafikkpoliti en bilist. Men i København har de nesten ikke vært på veien siden mai.

Omorganisering tvinger dansk trafikkpoliti av veien

Omorganisering med fokus på økt beredskap gjør at trafikkpolitiet i København må rykke ut til butikktyverier og dødsfall, i stedet for å være på veien. Erfarne politifolk slutter nå i jobbene sine.

Publisert Sist oppdatert

Siden omorganiseringa av politiet i København trådte i kraft 1. mai, har råkjørere i det danske hovedstadsområdet nærmest sluppet å treffe på trafikkpolitiet på veien.

Årsaken er at ledelsen i København-politiet ønsker mer robust beredskap. Dermed har nesten alle tilgjengelige mannskaper i Færdselsavdelingen i sommer måttet være tilgjengelige for Beredskabet, som er enheten som rykker ut til øyeblikkelige hendelser.

I stedet for å være på veien, har trafikkpolitiet blitt beordret til blant annet butikktyverier, ulykker og voldssaker, skriver fagbladet Dansk Politi.

Ifølge fagbladet skaper omorganiseringen stor frustrasjon, og de mest erfarne motorsykkelbetjentene i byen søker seg nå vekk fra jobbene sine.

Brukes som sendebud

De ansatte i Færdselsavdelingen skal også ha blitt brukt til å sende mobiltelefoner og saksmapper mellom ulike politistasjoner. Arbeidet på veiene har blitt nedprioritert.

Et eksempel er ifølge fagbladet en årlig sykkelkampanje, der Færdselsavdelingen i fjor skrev over 1000 bøter. I år rakk de å skrive ut 46.

– Det er ingen igjen som kan jobbe med målrettet trafikkinnsats eller tilstedeværelsen som er nødvendig for å høyne trafikksikkerheten. Tidligere år har vi vært i nærheten av alle skolene i København ved skolestart, men i år har vi bare dekket noen skoler innimellom de øvrige beredskapsoppgavene våre, sier tillitsvalgt Anders Egskov Knudsen og politiassistent Christian Berthelsen i Færdselsavdelingen.

Heller ikke sivile biler skal ha vært på veiene siden mai. Kjerneoppgavene til avdelingen er satt på stand-by, og de ansatte rekker bare være trafikkpoliti 20 minutter her og 20 minutter der, før de kommanderes ut på et andre oppdrag, forteller de.

– Vi er utrolig lei av at vi ikke får utføre det arbeidet vi har spesialisert oss i – nemlig i å høyne trafikksikkerheten for innbyggerne, slår Berthelsen fast.

Fire betjenter har sluttet

Dette går også utover kompetansen i trafikkpolitiet i København. Fire av de mest erfarne motorsykkelbetjentene har sagt opp jobbene.

– Spesialkompetansen jeg har ruster, og jeg kan heller ikke gjøre beredskapsoppgavene mine tilfredsstillende. Jeg har jo ikke vært i beredskap på sju år, forteller Berthelsen.

Også stadig flere betjenter blir sendt ut alene på oppdrag, fordi én mann er billigere enn to og én motorsykkel er billigere i drift enn en bil, skriver Dansk Politi.

Politiet i København må kutte 200 årsverk og er presset på ressurser. Likevel mener de to ansatte i Færdselsavdelingen at de lider mer enn andre avdelinger. De mener avdelingen er i ferd med å bli lagt ned som følge av beredskapsfokuset, og at det haster å snu før flere trafikkbetjenter slutter i jobben.

– Har ikke råd

Politidirektør for Københavns Politi, Thorkild Fogde, avviser at Færdselsavdelingen er i ferd med å bli lagd ned. Fogde mener de ikke har råd til å drive Færdselsavdelingen som før, men at det ikke nødvendigvis betyr at det går ut over trafikksikkerheten

– Vi er nødt til å utnytte ressursene våre bedre og derfor har Færdselsavdelingen måttet stille med motorsykler til beredskapen. Skjer det mye der, så kan det utover Færdselsavdelingen.

Dersom det ikke går å la Færdselsavdelingen være en del av Beredskabet, så må avdelingen reduseres.

– Ønsket er å få Færdselsressursene inn under vaktsjefens overordnede kommando, så vi sikrer oss at når det eksploderer i København, så kan vi råde over trafikkpolitiet. Men jeg erkjnner at vi kan bli faglig bedre på å sente motorsykkelpatruljene ut til de rette oppgavene, innrømmer Fogde til Dansk Politi.

– Jeg vet at omorganiseringen er vanskelig. Jeg kan love at vi gjør så godt vi kan, når vi nå er tvunget til å organisere Københavns Politi med færre ressurser. Det er ikke umulig i mine øyne, men selvfølgelig vil det merkres, sier politidirektøren i København.