Ny politiapp: «Mitt oppdrag»

Ett nytt verktøy som skal gjøre oppdragsløsningen lettere er i dag tilgjengelig for alle politifolk

Publisert Sist oppdatert

I dag lanseres en ny app til bruk i politihverdagen:

– «Mitt oppdrag» er en app som raskt og enkelt viser informasjon fra politiets operative datasystem, PO. Den skal bidra til å fortest mulig kunne sette kursen mot oppdragsstedet og hjelpe til med å kunne starte taktiske forberedelser så tidlig som mulig, sier politiinspektør Philip Tolloczko.

Politiinspektør Philip Tolloczko
Politiinspektør Philip Tolloczko

Han har vært prosjektleder for utviklingen av «Mitt oppdrag» ved Politidirektoratet. Appen kommer som en spin-off fra responstidprosjektet.

– Vi tenkte egentlig å lage en løsning med noen knapper som sender meldinger til operasjonssentralen for å måle responstid, men så var vi litt kreative og tok det ett skritt videre, sier Tolloczko.

Resultatet av den kreativiteten er i dag tilgjengelig fra Mobiliti 2.0., politiets appstore.

Veiledning vil komme på politiets intranett snart.

Kilde til informasjon

Måten appen fungerer på er at man vil få relevant informasjon om det oppdraget man er på vei til: adresser, personer, kjøretøy, forhold, prioritet, tidspunkt for hendelse, tiltak og patruljens posisjon og status. Det vises også et kart over oppdragsområdet og om det er gitt bevæpningsordre.

Slik vil informasjonen bli formidlet gjennom appen.
Slik vil informasjonen bli formidlet gjennom appen.

Prosjektleder Tolloczko understreker at dette ikke er et fullstendig PO med et mobilgrensesnitt, men et tillegg, et ekstra verktøy, til de vanlige kommunikasjonskanalene inn til operasjonssentralen. Den skal ikke erstatte muntlig informasjonsdeling mellom opsen og patrulje, men vil kunne være med på å begrense gjentagelse av informasjon og sambandstrafikk.

– Mitt oppdrag vil også kunne gi bedre oversikt for patruljen da den viser både egen posisjon og andre enheters posisjon på samme oppdrag i et kart.

Med ett tastetrykk vil opsen kunne få meldinger fra patruljen som er på oppdraget.
Med ett tastetrykk vil opsen kunne få meldinger fra patruljen som er på oppdraget.

Appen er blitt kjørt pilot på i Stavanger, Tønsberg og Målselv, med gode tilbakemeldinger, forteller Tolloczko.

Når sekundene teller

Mitt oppdrag vil kunne bidra til at en patrulje kommer raskere frem, men vil i tillegg være et verktøy for å måle responstid.

I Stavanger, ett av stedene i tillegg til Tønsberg og Målselv appen har blitt testet, forteller politioverbetjent Erik Henna Hagen, en av testbrukerne, at de har mange eksempler på dette i praksis.

Natt til onsdag en gang i mai rykket en IP3-patrulje ut til et pågående innbrudd. På samme oppdrag rykket også en hundepatrulje ut. Begge patruljene fikk meldingen samtidig og befant seg omtrent like langt fra stedet. IP3-patruljen benyttet seg av «Mitt oppdrag» og fikk med det en tidlig oversikt og lokasjon.

Hundepatruljen benyttet seg av GPS i bil, uten å finne adressen der. Dette resulterte i at de kjørte feil.

IP3 ankommer stedet fire minutter før hundepatruljen. Dette førte til at hundeføreren installerte «Mitt oppdrag» på mobilen i den påfølgende matpausen.

Oversikt over andre enheter vil kunne gi et mentalt overskudd før man går inn i situasjoner.
Oversikt over andre enheter vil kunne gi et mentalt overskudd før man går inn i situasjoner.

– Appen er en veldig nyttig funksjon for alle som jobber ute. I hvert oppdrag er det mye informasjon som blir gitt, og det går betydelig raskere med appen, sier Henna Hagen, som har et meget godt inntrykk av programmet.

– I den versjonen man kan laste ned nå ser du også andre enheter, og det hjelper ikke bare innsatsleder som kan styre ressursene, men vil også kunne gi et mentalt overskudd for første patrulje på stedet hvis det for eksempel er snakk om et skarpt, væpnet oppdrag, sier Henna Hagen.

Henna Hagen poengterer også at appen ikke erstatter PO fult ut, men at det er et ekstra verktøy i verktøykassen.