Kirsten Lindeberg, Steven Hasseldal, Nils Kristian Moe og Ingar Bøen er fire av tolv nye politimestre.
Kirsten Lindeberg, Steven Hasseldal, Nils Kristian Moe og Ingar Bøen er fire av tolv nye politimestre.

Nå er de nye politimestrene utnevnt

Ble utnevnt av kongen i dag.

Publisert Sist oppdatert

De ti nye politimestrene ble i dag utnevnt av Kongen i statsråd. To av dem sitter fra før, og dermed er alle de 12 politimestrene som skal lede politidistriktene fra nyttår klare.

Tirsdag kveld røpet politidirektør Odd Reidar Humlegård på PFs landsmøte at han hadde bestemt seg. I dag ser han seg godt fornøyd med både kandidater og prosessen fram.

– Dette er de beste kandidatene. De er topptrente, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård, da han presenterte de nye politimestrene i dag.

De nye politimestrene sitter på åremål som varer i 6 år.

SE OVERSIKT OG LES BAKGRUNNEN: Dette er de nye politimestrene

– Umulig uten kjennskap til etaten

Nær 30 personer har vær inne til intervjuer, samtaler og tester, før de til slutt ble til ti. Underveis har enkelte trukket seg, og andre blitt funnet for lette.

– Vi har hatt folk fra offentlige og private organisasjoner, utenfor politiet, inne til intervju. Men vi har sett at vi i dagens situasjon trenger folk med god kjennskap til politiet. Dette er en kompleks og krevende jobb, og vi har sett at det ikke er mulig å jobbe som politimester nå uten erfaring fra etaten, sier Humlegård til Politiforum.

1. januar er de offisielt politimestre for sine nye distrikter. Det meste annet er imidlertid ikke klart. Tjenesten i de eksisterende 27 distriktene opprettholdes, mens organisasjonen i de 12 nye utmeisles.

Politimestre på rad og rekke under presentasjonen hos POD.
Politimestre på rad og rekke under presentasjonen hos POD.

Det innebærer at de politimestrene som ikke lenger skal lede distriktene framover fortsatt har jobb, hvis de ønsker. De blir titulert som «fungerende ledere» og beordres av de nye mesterne.

– Noen av dem har sagt at de er villige til å fortsette i en slik jobb, andre ikke. Nå skal vi over i et nytt løp for å ansette disse lederne fra nyttår. De som nå blir ledere på det neste nivået får tunge lederjobber. Vi har en større lederutfordring enn noen gang før, mener Humlegård.

POD har tidligere fortalt at de vurderer å endre gradssystemet og skal bestemme grad for de fungerende lederne.

Færre kvinner, men økt kvinneandel

Politiet får fire kvinnelige politimestre fra 1. januar. Det er én færre enn i dag, når fem av 27 politimestre er kvinner. Men andelen øker, siden antallet politimestre reduseres.

– Vi har doblet kvinneandelen, er Humlegårds dom over kvinnetallene.

SE OVERSIKT OG LES BAKGRUNNEN: Dette er de nye politimestrene

At 11 av 12 politimestre er jurister har fått mange til å reagere. Kun Steven Hasseldal i Øst politidistrikt har sluppet gjennom nåløyet til POD, uten juristutdanning.

Flere politimestre, nå halvparten, har bakgrunn som polititjenestemenn.

– Samla sett har de erfaring fra mange ulike tjenestesteder i Norge, sier Humlegård om sammensetningen.