Politiets hylstre er ikke optimalt utformet for generell bevæpning, ifølge enkelte distrikter.
Politiets hylstre er ikke optimalt utformet for generell bevæpning, ifølge enkelte distrikter.

Minst 17 ganger har noen forsøkt å frata politifolk våpenet

Det kommer fram i rapporter fra distriktene, som NRK har gått gjennom.

Publisert Sist oppdatert

Det siste året med bevæpning har flere personer forsøkt å frata politifolk pistolen. Det kommer fram gjennom rapporter om den midlertidige bevæpningen fra politidistriktene, som NRK har gått gjennom.

17 ganger skal det ha skjedd, men ingen av gangene skal arrestantene eller de berusede personene som har forsøkt å ta pistolen, ha fått det til. Det kan ifølge POD også være mørketall.

– Dette er vår største bekymring. Man kan selv tenke seg hva som kan skje dersom en utagerende arrestant eller en beruset person får tak i et skarpladd våpen, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad til NRK.

– Unyansert debatt

Noen ganger har det ført til at tjenestepersoner har skadet seg, når de har beskyttet våpenet. Blant annet skal én betjent ha knekt tommelen. I Stavanger klarte én person tidligere i år å avfyre et skudd mens det var i hylsteret til en betjent.

Vådeskudd og utrygghet under fysisk krevende pågripelser er også blant ulempene rapportene ifølge NRK trekker fram.

Rapportene påpeker imidlertid også positive konsekvenser av bevæpningen. Blant annet trekkes enkelte hendelser fram, der politiet har kunnet gå raskt inn som følge av bevæpning eller kunnet besvare ild. Bevæpningen har også økt tryggheten til betjentene, ifølge distriktene.

I november ble det klart at regjeringen skal utrede bevæpning av politiet.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad mener det er på høy tid at bevæpning av politiet blir grundig debattert, og at debatten til tider har vært noe unyansert.

– Det er viktig at alt kommer frem. Det er svært viktig at vi får et fullstendig bilde av hvordan dette har fungert. Året som har gått med bevæpning har gitt oss et unikt innblikk i hvordan bevæpning av et i utgangspunktet ubevæpnet politi fungerer, sier Songstad til NRK.