Politimester i Rogaland, Hans Vik, kom med gladmelding til årsmøtet til PF Rogaland.
Politimester i Rogaland, Hans Vik, kom med gladmelding til årsmøtet til PF Rogaland.

Lover høyere lønn til de nye etterforskerne

Politiforums lesere mener lønn er avgjørende for å løfte etterforskerfaget. I Rogaland svarer politimesteren med å rulle ut lokale tiltak og høyere lønn.

Publisert Sist oppdatert

I desember spurte Politiforum leserne om hva som måtte gjøres for å heve etterforskningsfaget. Resultatet viser at lønn scorer svært høyt.

37 prosent av de over tusen som har svart, sier lønnsøkning er det som må til. Det er nesten like mange som de 39 prosentene som mener etterforskningsfaget trenger en helhetlig overhaling. 12 prosent mener kompetansekrav er det som må til.

Foran over 200 deltakere på årsmøtet til Politiets Fellesforbund i Rogaland torsdag kveld, fulgte politimester Hans Vik opp overfor sitt distrikt.

– Vi løfter minstelønna til PB1- og PB2-etterforskerne til alternativ 5. Vi må rekruttere de unge talentene, og de fortjener den lønna, sier Vik til Politiforum.

Tilsvarer to lønnstrinn

Lønnsøkninga politimesteren nå lover for de ferskeste etterforskerne tilsvarer to lønnstrinn. Det gjør det mindre gunstig for politifolk i PB1-stillinger å bytte jobb til for eksempel orden.

– Det er en vesentlig økning som gjør at man demper kloringa blant PB1 etter å komme seg over til orden. Når dette blir gjeldene, går man ned fire lønnstrinn hvis man forlater etterforskerjobben til fordel for orden, sier John Øygard, nestleder i PF Rogaland.

Han og årsmøtesalen applauderte Viks melding.

– Det er ikke lett å være enslig PB1 og kjøpe leilighet i Stavanger, sier Øygard, og får støtte av politimesteren.

– Politiforums lesere sier lønnsøkning må til. Er det dette du også merker, politimester Vik?

Erlend Bjørnestad, lokallagsleder i Rogaland, satt pris på løftene.
Erlend Bjørnestad, lokallagsleder i Rogaland, satt pris på løftene.

– For unge i et område med høye priser er det klart lønn betyr noe. Da må vi la handling følge ord. Dette er et lokalt initiativ og en del av det jeg vil. Jeg ønsker dette, sier politimesteren.

– Strålende meldinger på et årsmøte

Lokallagsleder i PF Rogaland, Erlend Bjørnestad, ble enstemmig gjenvalgt som leder for Rogaland PF under årsmøtet. Han var svært fornøyd med nyhetene til politimesteren. Også beskjeden om at distriktet oppretter en egen seksjon med innsatsledere, slik det finnes i andre distrikter, fikk Bjørnestad høre for første gang.

– Det er så positivt at det kommer en politimester med konkrete tiltak og penger til høyere lønn på årsmøtet, skryter Bjørnestad.

Han legger til at ikke alt er avklart om hvem som får lønnsøkning.

– Men det er et signal om en satsning fra Rogaland politidistrikt på de unge etterforskerne, sier Bjørnstad til Politiforum.

– Jeg var her i fjor og da nevnte politimesteren etterforskning. Og i år kvitterer han det ut. Det var ikke bare en festtale i fjor, er PF-leder Sigve Bolstad, som også var på årsmøtet, sin kommentar.

Lanserer egen etterforskningspatrulje

På årsmøtet til Rogaland PF kunne politimester Vik også annonsere at det lokale initiativet med etterforskningspatruljer snart er i gang. Etterforskningspatruljen skal være ute og kunne ta over og starte etterforskningen på på stedet, når den vanlige patruljen må slippe saken og dra videre.

– Vi må benytte de gylne timene etter forbrytelsen har skjedd. Det vil gi bedre kvalitet i etterforskningen, gi flere oppklarte saker og er en spennende jobb. Og jo mer vi kan avklare tidligere, jo mindre må vi ha inn i systemene og jobbe med over lenger tid, slår Vik fast.

Han mener motivasjonen for de unge etterforskerne må stå sentralt.

– Jeg tenker at det å oppklare saker, ta bakmenn, avsløre menneskehandlere og følge pengestrømmen, det må jo trigge noe hos unge talenter. Etterforskning er veldig givende og det vil vi legge til rette for, avslutter Vik.