Justisminister Anders Anundsen er fornøyd med å kunne bevilge penger til flere politistillinger.
Justisminister Anders Anundsen er fornøyd med å kunne bevilge penger til flere politistillinger.

Lover å ansette 350 nye politifolk

Regjeringen gir 165 millioner kroner til nye politistillinger. Summen skal dekke ansettelse av 350 nyutdannede politifolk.

Publisert Sist oppdatert

I går kveld fortalte statsminister Erna Solbar og justisminister Anders Anundsen til TV2 at de i statsbudsjettet vil sette av 165 millioner kroner til nyansettelser.

– Dette er viktig fordi vi vet vi er bakpå. Det er rett og slett for få politifolk i Norge, sa Solberg til TV2.

– Ingen penger uten ansettelser

De nye stillingene skal komme i tillegg til ansettelser for rundt 300 naturlige avganger, lover regjeringen.

Fredag morgen møtte justisminister Anders Anundsen PF-leder Sigve Bolstad til debatt. Anundsen framholdt at nyansettelsene er et skritt mot regjeringens mål.

– Det er et klart mål med to politiansatte per tusen innbygger. Dette er et stort steg i riktig retning. Vi øker nå antall politifolk med mellom 650 og 700 ansatte. Det er et stort løft, sier Anundsen til TV2 Nyhetskanalen.

Og pengene er øremekede, understreker justisministeren.

– Pengene skal gå til nye stillinger. Ikke til studenter som har gått ut av PHS et bestemt år, men politimestrene skal ikke få penger hvis de ikke bruker dem til nyansettelser, slo Anundsen fast.

Tar imot med sunn skepsis

PF-leder Sigve Bolstad sier han velger å tro på løftet fra regjeringen.

– Vi er posititve til at grunnbemanninga skal opp. Alternativet til å ikke tro på det er verre. Men det er også en politireform som skal lykkes. Regjeringen må tenke helhetlig også når det gjelder IKT, beredskap og kompetanseheving, og PF vil være med hele veien fram mot det, sier Bolstad til TV2.

Også leder for PF-studentene, Kent Skibstad, er glad for bevilgningene til stillinger.

– Det er en god nyhet, men samtidig er det et spørsmål hvordan dette kommer oss til gode. Om det er snakk om en nettoøkning og om etterslepet med studenter fra tidligere kull uten jobb blir dekket. Vi er takknemmelige for alle midler og spesielt det som får oss politistudenter ut i jobb. Men samtidig tar vi denne bevilgningen imot med en sunn skepsis. Vi slipper ikke jubelen løs før alle får jobb, sier Skibstad.

Han mener bevilgningene er en del av et større bilde som må ivaretas.

– Samfunnet krever et sterkere politi. Et lokalt, nært politi, som bidrar til forebygging og økt trygghet i samfunnet. Nå får vi se om befolkningen får det de ønsker og som regjeringen gikk til valg på. Styrking av politiet.