NYPD presenterer Compstat 2.0 på en pressekonferanse i New York tidligere denne uka.
NYPD presenterer Compstat 2.0 på en pressekonferanse i New York tidligere denne uka.

Løser kriminalitet med smarttelefonen

Polititjenestemenn i New York har tilgang til detaljert kriminalstatistikk på egne smarttelefoner. Ny programvare revolusjonerer hverdagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken ble nyeste generasjon av programvaren Compstat - en forkortelse for «computer statistics» - lansert i New York Police Department (NYPD).

Compstat har gjort politiet i New York i stand til å målrette innsatsen mot områder i byen som har vært spesielt utsatt for kriminalitet - såkalt «predictive policing», eller forutseende politiarbeid på norsk. Programvaren får en stor del av æren for nedgangen i kriminalitet i byen på 1990-tallet.

36.000 smarttelefoner

Compstat 2.0, som ble sluppet denne uken, skal revolusjonere måten polititjenestemenn jobber i felten, gjennom å gi dem direktetilgang til detaljert kriminalstatistikk på egne smarttelefoner og nettbrett. Så langt har 25.000 smarttelefoner blitt distribuert til operative polititjenestemenn i NYPD, målet er 36.000 innen utgangen av mars.

Den store revolusjonen ligger i detaljnivået i statistikken. Tidligere har polititjenestemennene kun hatt tilgang til statistikk fordelt på sju kriminalitetskategorier, samt den geografiske plasseringen for hver hendelse.

Informasjon om tid eller dato, eller detaljert kategorisering av type kriminalitet, har tidligere ikke vært tilgjengelig. Compstat 2.0 gjør det nå mulig for polititjenestemenn å bekjempe kriminalitet raskere, gjennom detaljert og oppdatert kriminalstatistikk, ifølge en pressemelding fra NYPD.

- Compstat 2.0 er en fantastisk ressurs for mine polititjenestemenn i felten, og gjennom smartelefonene har de nå tilgang til sanntidsinformasjon om kriminalstatistikk og trender, sier politikommissær William J. Bratton i pressemeldingen.

Tilgjengelig for alle

Skjermdump av Compstat 2.0. Klikk på bildet for stor versjon.
Skjermdump av Compstat 2.0. Klikk på bildet for stor versjon.

Den største nyvinningen er imidlertid at også publikum får tilgang til den detaljerte kriminalstatistikken i en søkbar database på nett. Der kan innbyggerne lage sine egne dataanalyser

- I dag tar vi Compstat inn i det 21. århundre, gjennom å gjøre vår kriminalitetsstatistikk åpen og tilgjengelig for alle innbyggere i New York. Gjennom å lansere Compstat 2.0 og gi hver polititjenestemann en smarttelefon, beviser vi nok en gang at NYPD er det mest teknologisk avanserte politidistriktet i hele USA. Disse verktøyene vil gjøre NYPD mer tilgjengelig, mer gjennomsiktig og mer responsive overfor innbyggere i byens fem nabolag, sa borgermester Bill de Blasio i pressemeldingen.

- Compstat 2.0 forandrer måten kriminalstatistikk rapporteres. Det gir alle mulighet til å søke på det som betyr noe for dem, enten det er gata, nabolaget eller bydelen deres, understreker politikommissær Bratton.

For eksempel kan publikum nå gå inn på nett og få tilgang til informasjon som sier noe om hvorfor det er flere politibiler enn vanlig som patruljerer gata deres. Kanskje har det sammenheng med pågående eller gjennomført kriminalitet i området.

- Denne gjennomsiktigheten handler ikke bare om informasjonstilgang, den bygger også tillit mellom politiet og samfunnet, fortsetter Bratton.

SE DEMONSTRASJON AV COMPSTAT 2.0 FRA NYPDs PRESSEKONFERANSE (KLIKK HER FOR Å SE HELE PRESSEKONFERANSEN):

Pågrep mistenkt bankraner

For politifolkene med tilgang til Compstat 2.0 på smarttelefonenr, er også hverdagen en annen. Ifølge pressemeldingen bidrar den økte og forbedrete informasjonstilgangen i felten til kjappere respons, mer velinformerte beslutninger og en rekke suksesshistorier.

Den 28. januar ble for eksempel en person mistenkt for åtte bankran pågrepet etter at han ble gjenkjent av en rekke bankansatte. Flere polititjenestemenn ble via smarttelefonen raskt informert om at mannen var observert, og var på plass på stedet hvor han var blitt observert før observasjonene ble meldt ut på sambandet.

Gjennom informasjon om hvilken retning mannen hadde gått, ble han pågrepet få kvartaler unna der han ble observert, ifølge en beskrivelse i pressemeldingen.

I en annen episode ble en bevæpnet mann pågrepet for mobiltyveri på t-banen før hendelsen var meldt ut på sambandet.

Stolt statsadvokat

En del av utviklingskostnaden for Compstat 2.0 har blitt dekket av inndratte midler fra kriminelle, gjennom en avtale med statsadvokaten.

Statsadvokat Cyrus R. Vance Jr sier i pressemeldingen at han er stolt over at de har bidratt til finansieringen.

- Dette initiativet hjelper oss ikke bare å forhindre gatekriminalitet eller terrorisme, det forbedrer også nøyaktigheten og hastigheten på informasjonsdelingen mellom polititjenestemenn, påtalemyndigheten og andre, noe som både øker effektiviteten og rettferdigheten i rettssystemet, understreker han.