Lars Erik Holtet er arrestforvarer og har utviklet egne apper på fritiden. Det har slått an blant politimenn.
Lars Erik Holtet er arrestforvarer og har utviklet egne apper på fritiden. Det har slått an blant politimenn.

Lars Erik lager appen du trenger på jobben

Lars Erik trengte et oppslagsverk på jobben i arresten og lagde «Politiappen». Tre år senere har den nesten 12.000 brukere.

Publisert Sist oppdatert

Arrestforvarer Lars Erik Holtet har to uniformer. Én på jobben i Asker og Bærum politidistrikt. Og én som han har på seg nå: Lys olabukse og t-skjorte.

– Jeg bare bestemte meg for å lære meg dette på egenhånd. Jeg tror ikke jeg skal prøve å regne antall timer jeg har brukt her hjemme, smiler Lars Erik.

Han tusler rundt i sokkelesten på den glatte parketten hjemme i den lyse leiligheten på Årvoll i Oslo. Leiligheten er hans kontor nummer to. For når han går av vakta som arrestforvarer, går han på jobben som apputvikler hjemme i stua med hvite vegger.

I 2011 startet Lars Erik arbeidet med å utvikle sin egen app til telefonen som kunne hjelpe han i ny jobb.

– Jeg starta i jobb som arrestforvarer i Oslo i januar det året. Jeg var vant til å snakke med mennesker fra tidligere jobber, men det var mye ansvar i den begrensa politimyndigheten som fulgte med jobben og mye nytt jeg måtte huske på på én gang. Derfor ville jeg ha noe å slå opp i, og startet arbeidet med å lage en mobilapp, forklarer Lars Erik.

Først laget Lars Erik appen til Android-telefoner. Nå har han laget en utgave til Iphone også.
Først laget Lars Erik appen til Android-telefoner. Nå har han laget en utgave til Iphone også.

politiappen telefon
politiappen telefon

Får mange tilbakemeldinger

I begynnelsen var tanken å lage en app som het "Aktuelt lovverk", som kunne gi oversikt over lover og regler. Men det har bare ballet på seg. Først kom appen til Android-telefoner. I februar i år kom den også til Iphone. Nesten 12.000 personer har i dag lastet ned appen.

– Appen vokst fordi det er kommet så mange henvendelser med forslag til funksjoner. Det er folk i politiet som bruker den, men også ansatte i for eksempel psykiatri og tollvesen. Primært var den laget for mitt behov, men tilbakemeldingene gjorde at den har blitt mer enn det, forteller Lars Erik.

Blant annet ramser han opp følgende funksjoner: Aktuelt lovverk med oversikt over lover og regler. Tilhengerkalkulator. Snarveier til folkeregister, båtførerregisteret, småbåtregister og skipsregister. Oversikt over og kontaktinfo til alle politidistrikter. Lønnstabell. Og ganske mye mer.

– Det er blitt en portal som samler flere registre og verktøy, sier arrestforvareren, mens han trykker seg inn og ut av funksjonenemed tommelen.

Action på soverommet

En svær TV og to store høyttalere minner om en viss interesse for tekologi. Og som i mange andre hjem skjer magien på soverommet. I hjørnet ved senga har Lars Erik en Windows-maskin og en Apple-datamaskin, for å kunne programmere til både Android-telefoner og Iphone. Det er unektelig avansert å lære seg å programmere. Men Lars Erik har ingen utdanning i faget.

– Jeg har bare vært veldig interessert. Jeg ville lære meg å lage apper og bestemte meg for å gjøre det i 2011.

Det tok seks måneder før den første utgaven av appen var klar.

– Det startet ganske simpelt. Og så kom kunnskapen underveis.

Lars Erik Holtet
Lars Erik Holtet

(Teksten fortsetter under bildet)

Har fått ros fra politiet

Nylig har Lars Erik lansert en betalingsversjon, der man for snaut 150 kroner kan slippe annonsene. Men rik blir han foreløpig ikke, hverken av betaling eller av annonser, hevder han.

– Verktøyene koster en del. Så det dekker vel kanskje utgiftene. Regner man med timene som er brukt, tar det nok mange år for appen har tjent inn det det har kosta, ler han.

Lars Erik synes i utgangspunktet at apper som «Politiappen» er noe politiet kunne ha laget selv. Han forteller at Politidirektoratet har vært i kontakt med ham og roset ham for initiativet, og at han er spent på hva politiets eget arbeid munner ut i. Fram til da håper Lars Erik at ansatte i politiet fortsetter å bruke appen i jobben.

– Selv har jeg brukt den til å finne ut av om folk har båtførerbeviset. Og jeg har sjekket piller jeg har funnet på folk opp mot Felleskatalogen. Jeg håper ansatte i politiet kan slå opp ting raskt, få avklaringer og bruke appen til å være på den sikre siden når det for eksempel kommer til lovhjemler.

Han har også forsøkt å treffe det amerikanske markedet med andre apper. Men foreløpig har han ikke lyktes.

Det er på soverommet magien skjer. På to datamaskiner lager Lars Erik appene.
Det er på soverommet magien skjer. På to datamaskiner lager Lars Erik appene.

– Er drømmen å være apputvikler på fulltid?

Det hadde ikke gjort noe å leve av å slå gjennom med en app. Men jeg trives veldig godt i jobben min i dag også, sier arrestforvarer Lars Erik.

Her i hjørnet på soverommet lages appene til Lars Erik. Han bedyrer at det ikke går utover nattesøvnen. Foto: Torkjell Trædal