Det jobbes på spreng i Politidirektoratet for å finne feilen til problemene.
Det jobbes på spreng i Politidirektoratet for å finne feilen til problemene.

Kun enkelte politiansatte vil få tilgang til BL

Brukere i Hordaland vil kobles på BL i ettermiddag, men ikke alle som trenger det vil få tilgang. POD frykter langvarig datatrøbbel.

Publisert Sist oppdatert

Klokka 16 i ettermiddag starter IKT-tjenestene i politiet med å koble brukere på BL-systemet igjen. Systemet har vært nede i over ett døgn.

I går håpet POD på å rette feilen natt til i dag, men det lyktes ikke. Feilen er fortsatt ukjent, men POD håper å kunne drive BL i begrenset omfang fra i ettermiddag.

– Fra klokka 16 i dag vil vi rulle på brukere. Da er det i første omgang brukere i Hordaland som får tilgang. Vi trenger å ha brukere på systemet for å kunne monitorere løsningen. Fra i morgen tidlig vil vi slippe på flere, sier fungerende avdelingsdirektør for IKT i Politidirektoratet, Wilfred Østgulen.

Systemet vil fortsatt bare være tilgjengelig for mindre grupper i politiet, også i morgen.

– Det blir en begrenset mengde brukere, så vi slipper ta den igjen med en gang, sier Østgulen til Politiforum.

LES OGSÅ: Derfor er det krise at BL ligger nede.

Distriktene må melde inn behov for tilgang

Problemene med BL kan bli langvarige. Østgulen forteller at POD har informert distriktene om at de ikke vet hvor lenge BL kan være ustabilt eller utilgjengelig, fordi de ikke vet hva feilen er.

BL er et av politiets aller viktigste verktøy. Du kan lese mer om hva det brukes til her. For at straffesakskjeden skal kune gå sin gang, må distriktene melde inn behov for tilgang til BL.

– Vi jobber langs flere akser. Det ene er å få i gang løsningen, det andre er å finne problemet og løse det og det siste er å holde straffesakskjeden i gang. For å få til det har vi dialog med distriktene, der de melder inn hvilke enkeltbrukere som bør ha tilgang. Da kan de få det, men vi vil fortsatt holde oss innenfor volumet som gjør at vi kan holde systemet oppe, sier Østgulen.

Politiet jobber nå døgnet rundt sammen med sine leverandører for å få systemet opp og gå for alle igjen.

Kan få alvorlige konsekvenser

Gjennom BL får etterforskere og jurister tilgang til all dokumentasjon i saker. Hvis det skjer store hendelser uten at politiet har tilgang til å kunne dele eller lese informasjon om saken, kan det få alvorlige konsekvenser.

– Frykter dere at det skal skje store hendelser som krever at mange ansatte må ha tilgang på systemet samtidig og raskt?

– Jeg har ingen spesielle indikasjoner på at det vil skje. Vi forsøker å rigge oss sånn at vi kan være responsive på ting som kan dukke opp, sier Østgulen.

– Man har tidligere vurdert å erstatte BL. Er man noe nærmere en erstatning?

– Nei, det har jo blitt implementert flere funksjonaliteter og ny straffeprosesslov i systemet. Vi jobber med å finne ut av hvordan vi kan dele opp applikasjonene og på om det er behov for noe nytt. BL er mer stabilt og man har redusert en del problemer, men fortsatt er det et problem at den er bygget på teknologi som vi ønsker å flytte bort fra.

LES OGSÅ: Derfor er det krise at BL ligger nede.