En britisk politibetjent patruljerer i gatene i Walsall i England. Slik tjeneste mener politi- og justisministeren det har blitt for mye av.
En britisk politibetjent patruljerer i gatene i Walsall i England. Slik tjeneste mener politi- og justisministeren det har blitt for mye av.

Krymper britisk politi 30 år tilbake

De store budsjettkuttene får store konsekvenser for politiet i Storbritannia. Antallet politifolk på den britiske øya reduseres kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Mens politiet her hjemme får penger til flere stillinger, kuttes det kraftig i britisk politi. Nå frykter sjefer for politiet at budsjettkuttene kan føre til at politistyrken krympes til samme nivå som for 30 år siden, skriver Policeoracle.

– Vi klarer ikke beholde samme antall politibetjenter som nå særlig lenge, sier Alan Charles i Derbyshire-politiet, etter at distriktet har sett seg ut hvordan budsjettkuttene politikerne har vedtatt kan nås.

Kuttene fører til at politiet må se på hvordan det operative arbeidet organiseres på nytt.

Skjæres ned over en femårsperiode

Politimesteren i Derbyshire, en region omtrent midt på den britiske øya med over én million innbyggere, sier at de nå har gått gjennom alle deler av virksomheten for å finne mulig innsparinger, før de skal få sitt neste budsjett i januar.

Uansett vil styrken måtte reduseres kraftig, er dommen.

– Trolig vil antall politifolk her ende opp på samme antall som for 25 eller 30 år siden, sier politimester Mick Creedon til det britiske politinettstedet.

Det vil gå utover politiets innsats, mener han. Kuttene i antall betjenter skal i størst mulig grad oppnås med frivillig avgang, nye karriereveier andre steder og stopp i rekruttering til politiet. Dette skal foregå over en periode på fem år.

– Dette betyr at folk må vente lenger på politiet. Det blir som på matbutikken på en lørdagsmorgen her i England. Med ti kasser åpne går det ganske raskt – med to kasser åpne blir køen mye lengre, sier lederen for fagforeninga til politiet i Derbyshire, Mark Pickard.

Nesten 2000 færre etter milliardkutt

Også et av Storbritannias største politidistrikter må kvitte seg med politifolk. I Greater Manchester-politiet, politiet i regionen rundt Manchester med 2,7 millioner innbyggere, har allerede 1400 politifolk måttet gå i løpet av fire år, etter budsjettkutt på 134 millioner britiske pund.

Det tilsvarer nesten en og en halv milliard norske kroner. Og nå forbereder politidistriktet seg på å måtte kvitte seg med enda 500 politifolk, fordi ytterligere millionkutt - målt i pund - lurer i horisonten, ifølge Policeoracle.

– Den eneste grunnen til at vi har klart oss de fire siste årene er fordi poiltibetjentene har jobbet over evne. Nå er de i ferd med å bryte sammen, mener Ian Hanson i fagforeninga i Great Manchester-politiet.

Mike Penning, politi- og justisministeren i Storbritannia, mener imidlertid at antallet politifolk var i ferd med å gå ut av proporsjoner. Ifølge Penning har myndighetene kuttet i unødvendige mål og gitt politiet muligheten til å bruke sunn fornuft i stedet. Han peker på at kriminaliteten har gått ned med 23 prosent siden 2010 i Greater Manchester.