Nå får svensk politi bedre lønn.
Nå får svensk politi bedre lønn.

Kraftig lønnshopp for svensk politi

Enighet mellom Polisförbundet og Rikspolisstyrelsen gir de mest lavtlønnede svenske politifolkene et lønnshopp på 15 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Lønnsavtalen som ble undertegnet i dag, innebærer at nyutdannede svenske polititjenestemenn, samt polititjenestemenn som i dag tjener under 24.100 svenske kroner i måneden, får økt lønnen til 24.500 svenske kroner fra 1. oktober i år. Det skriver Polisförbundet i en pressemelding.

I dag er startlønna på 21.300 svenske kroner i måneden, mens Politförbundet lenge har jobbet for at denne skal økes til 25.000. Økningen til 24.500 innebærer et lønnshopp på 15 prosent for de med lavest lønn.

- Dette er en stor seier for fagforeningen! Vi har klart å oppnå en ny minimumslønn for svensk politi, og i løpet av avtaleperioden kommer vi til å oppnå målet på 25.000 kroner, sier politifagforeningens leder Lena Nitz i pressemeldingen.

Med en tenkt lønnsvekst på 2,5 prosent, ser hun for seg at 25.000 kronersmålet blir nådd ved lønnsforhandlingene neste høst.

- Det har vært en lang og vanskelig reise, men til slutt nådde vi fram. Medlemmene i Polisförbundet har med et helhjertet og brennende engasjement gjort dette mulig, sier Nitz videre.

Avgjørelsen kommer bare dager før svensk politi skal ta til gatene i en stor demonstrasjon i Stockholm, førstkommende søndag. Selv om lønnskravet nå ser ut til å være innfridd, blir det fortsatt demonstrasjon, melder fagforeningen.

- Nå sees vi i Stockholm for å feire suksessen, gi uttrykk for vår kollektive styrke og for å se framover. Mange medlemmer har, med rette, blitt skuffet over arbeidsgivers og styrende myndigheters lave verdsettelse av deres ferdigheter. Nå tar vi et viktig første skritt for å oppgradere statusen til politiyrket. Dette er lavtlønnssatsingen som svensk politi desperat trenger, sier Nitz, og fortsetter:

- Dette vil være krumtappen i en stabil lønnsvekst for alle svenske polititjenestemenn. Men vi stopper ikke der. Nå tar vi sats for å møte nye utfordringer.