Justisministeren godtar bot for skrytevideo

Brøt personopplysningsloven. Nå godtar Justis- og beredskapsdepartementet boten på 25.000 kroner fra Datatilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Justis- og beredskapsdepartementet og minister Anders Anundsen godtar boten på 25.000 kroner for brudd på personopplysningsloven i filmen «Trygghet i hverdagen».

Dagbladet meldte i dag om at Datatilsynet ila departementet boten.

– Vi har i dag besluttet å godta gebyret fordi vi i hovedsak deler Datatilsynets vurdering om brudd på bestemmelsene i personopplysningsloven. Departementet skulle vurdert personvernhensynet og personopplysningslovens bestemmelser før publisering av den første versjonen av filmen. Vi beklager at det ikke ble gjort på det aktuelle tidspunktet. Så snart vi ble oppmerksomme på forholdet ble dette rettet opp i en ny versjon av filmen, sier departementsråd Tor Saglie på departementets nettsider.

Videoen fikk mye kritikk for å kunne vise de postitive sidene ved et politi som sliter på flere andre områder da den ble publisert under valgkampen i august. Men det er identifisering av fanger på Politiets utlenginsinternat på Trandum, som departementet nå må betale bot for.

Datatilsynet skrev ifølge Dagbladet dette i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet:

«Fra bildesekvensen kan man potensielt utlede opplysninger om personenes alder, kjønn etnisitet, hårfarge, høyde, og klesstil. Dette er alle opplysninger som kan bidra til å identifisere personene.»

Det er personopplysningslovens §39 om utlevering av videoopptak gjort ved kameraovervåking som skal være brutt. Ifølge Politiets Utlendingsenhet skal det ikke være innhentet samtykke fra fangene. Datatilsynet mener lovbruddet er «grovt uaktsomt» og går utover personer i en sårbar situasjon, skriver Dagbladet.