Kaare Songstad, Hans Vik, Kirsten Lindeberg, Ole B. Sæverud og Steven Hasseldal – alle er klare som politimestre fra 2016.
Kaare Songstad, Hans Vik, Kirsten Lindeberg, Ole B. Sæverud og Steven Hasseldal – alle er klare som politimestre fra 2016.

– Jeg tør ta på meg jobben

Dette sier de nye politimestrene om jobben de skal ha.

Publisert Sist oppdatert

Norge har fått ti nye politimestre. De har nådd til topps i konkurranse med rundt 30 personer, og også i konkurranse med hverandre i enkelte distrikter.

Felles for dem alle er mange års erfaring fra politiet. Ifølge politidirektøren hadde man ikke råd til å velge folk uten kjennskap til politiet.

Til ukjent distrikt: – Kunne ikke gamble

Johan Brekke, kommende politimester i Innlandet.
Johan Brekke, kommende politimester i Innlandet.

Johan Brekke (57) er utnevnt til politimester i Innlandet politidistrikt. Brekke, som i dag er politimester i Søndre Buskerud, får dermed ansvaret for det geografisk sett største politidistriktet.

Men han har aldri jobbet der, hverken i Hedmark, Gudbrandsal eller Vestoppland politidistrikt.

– Innlandet er nytt og jeg har ikke jobbet i noen av distriktene som skal inngå der før. Men jeg tror ikke det blir en stor utfordring. Jeg er tilpasningsyktig og gjorde det samme med Sogn og Fjordane i sin tid, sier Brekke til Politiforum.

Først søkte Brekke kun i Sør-Øst, der han i dag holder til, men da søknadsfristen ble forlenget søkte han også i Øst og i Innlandet.

– Jeg kunne ikke gamble på bare én stilling, når jeg ønsket en slik jobb. Jeg fant ut at det var to andre distrikter som kunne håndteres og som kunne nås fra der jeg bor, er svaret fra Brekke på hvorfor han først etter 30. august valgte å søke flere steder.

I dag bor Brekke i Konnerud i Drammen. Han skal pendle til sin nye jobb.

Han betegner Innlandet som variert med både byer og grisgrendte strøk.

– Utfordringen blir å bygge et nytt distrikt, samtidig som tjenesten i dagens organisasjoner skal opprettholdes.

Tone Vangen, kommende politimester i Nordland.
Tone Vangen, kommende politimester i Nordland.

Forlot politiet – kommer tilbake

Politimester i Nordland blir Tone Vangen (49). Hun har før vært politimester i Salten politidistrikt, men forlot jobben og ble fylkesutdanningssjef i fylket i 2012.

– Hvorfor ville du tilbake nå?

– Jeg er glad i politiet og hadde fantastiske år der før. Jeg får anledning til å bygge opp et nytt distrikt og jobben gir mulighet til å bygge en ny organisasjon, sier Vangen.

Hun er som fylkesutdanningssjef vant til å håndtere store budsjetter og et stort antall ansatte.

– Jeg tør å ta på meg jobben, sier Vangen.

Hans Vik, kommende politimester i Sør-Vest.
Hans Vik, kommende politimester i Sør-Vest.

SE OVERSIKT OG LES BAKGRUNNEN: Dette er de nye politimestrene

Var eneste søker

Politimester Hans Vik (52) i Rogaland skal bli til politimester Hans Vik i Sør-Vest. Han var eneste søker til jobben.

– Det gjorde selvsagt prosessen enklere for meg personlig. Da det ikke ble ny utlysning av stillingen visste jeg jo at jeg var uten konkurranse, sier Vik.

Vik sier han ser fram til å samle kompetansen i distriktene han nå skal slå sammen, Rogaland og Haugaland og Sunnhordland.

– Men det er viktig å si at det ikke betyr å sentralisere kompetansen, legger Vik til.

– Er du klar for å spre den?

– Vi skal se hvordan den skal fordeles. Jeg ønsker ikke å forskuttere noe.

Kirsten Lindeberg fortsetter som politimester i Agder.
Kirsten Lindeberg fortsetter som politimester i Agder.

Han ønsker å samarbeide med fagforeningene i tiden som kommer.

– Det blir krevende å drive politi samtidig som vi skal sammenslå distrikter. Det er viktig å erkjenne at det ikke kommer til å være gratis, sier Vik.

Slipper sammenslåing

Agder politidistrikt skal fortsatt ledes av Kirsten Lindeberg (62). Åremålet hennes går ut ved nyttår, men Lindeberg søkte og fikk jobben på ny. Distriktet består i det store og hele av de samme geografiske områdene etter nyttår som nå.

– Vi er på mange måter heldige som slipper å slå sammen distrikter. Men det er viktig å vite at også vi skal gjennom en omstilling, er Lindebergs karakteristikk av situasjonen i distriktet.

Hun mener Agder politidistrikt leverer bra, men sier distriktet kan levere enda bedre.

– Våre utfordringer ligger i å få balanse mellom oppgaver og budsjett, samtidig som vi skal levere videre. Vi skal skape ett Agder, men vi har altså gjennomført mye av omorganiseringen mange andre distrikter må gjennomføre, sier hun.

SE OVERSIKT OG LES BAKGRUNNEN: Dette er de nye politimestrene