Politipensjonist Per Strand på løsøreauksjon på Elverum.
Politipensjonist Per Strand på løsøreauksjon på Elverum.

Innbruddspris på løsøreauksjon

Humør, raske klubbeslag og kontante oppgjør preget politiets løsøreauksjon i Elverum.

Publisert Sist oppdatert

Politipensjonist og tidligere politioverbetjent Per Strand var i sitt ess da han var auksjonarius i gågata i Elverum under den tradisjonelle «Grundsetmartn». Bålrøyken hang lavt over bysentrum, taterne viste frem sine salgsartikler, pelsjegere solgte skinn, bønder bydde fram håndhogd ved, håndlaget spekemat, hjemmelaget brød, honning produsert i friluft.

Og politiet hadde tømt hittegodslageret.

Sykler med og uten luft i dekket, støvsugere, Playstation, økser, ryggsekker, klokker som nesten virket og mer eller mystiske gjenstander forsvant villig vekk til ivrige budgivere.

– Uberørt av menneskehender, sa Strand til god humring fra en større ansamling av nysgjerrige på jakt etter et kupp, da han løftet frem et par pappesker som muligens inneholdt trådløse høytalere.

En guttesykkel i friske farger fikk ny eier for 150 kroner.

Strand slo klubba så raskt og ofte, at det hørtes ut som et lite snekkerlag i full sving i Elverum sentrum denne formiddagen i mars.

Selv om han hadde tatt oppstilling under skiltet «pelsing», nektet han for at han flådde de som la inn bud.

– Prisene var hele tiden på et lavt nivå, slik det skal være på slike hittegodsauksjoner. Jeg hverken pelset eller flådde noen, parerer Strand da vi spør.

En gjeng karer fra andre himmelstrøk, uten østerdalsdialekt, lo og smilte, og flere av de slo til på rene røverkjøp på sykler som ble fallbydd til priser ned i én krone.

– Flere av dem har jeg møtt på asylmottaket. Her kjenner de meg igjen. Dette er en herlig måte å møte folk på. Jeg er i uniform, men alt er fornøyelig og uten konfliktinnhold. Slike møter kan vi bruke positivt i politiarbeidet. Det gjorde gjennom hele min politioperative karriære, sier 66 år gamle Strand.

Nå jobber han på pensjonistvilkår, med timebetaling på 169 kroner.

I løpet av litt over en time, var hittegodslageret tømt, eierløse gjenstander hadde funnet nye eiere. Og innleid deltidspensjonist, seniorkonsulent Randi Siljuberg hadde fått inn over 15.000 kroner til statskassen i ren cash.

Politipensjonist Per Strand på løsøreauksjon på Elverum.
Politipensjonist Per Strand på løsøreauksjon på Elverum.