ID-jegernes nyeste verktøy

Et nytt USB-mikroskop gjør at ID-eksperter i Oslo kan hjelpe norske myndigheter i utlandet med å undersøke ID-dokumenter direkte på dataskjermen. Se video her.

Publisert Sist oppdatert

Det nye mikroskopet kobles via USB-ledning til en datamaskin der ID-dokumentet befinner seg. Det kan være på en utenriksstasjon hvor som helst i verden.

I Oslo sitter dokumentgranskerne ved Nasjonalt ID-senter og får opp direkte video av pass eller andre ID-papirer på skjermen. De kommuniserer med utenriksstasjonen over headset.

Lysene på undersiden av mikroskopet sikrer detaljerte bilder.

Slik blir hjelpen ID-ekspertene bistår med både raskere og bedre. I stedet for å måtte ha dokumentet foran seg eller bedømme ut ifra kopier fra en kopimaskin, kan de zoome inn og ut på detaljer, ta egne bilder og undersøke ID-dokumentet direkte på dataskjermen.

– Dette ønsker vi at utenriksstasjonene skal ta i bruk. Og det kan også være noe politiet kan bruke, sier dokumentgransker Dag Hov.

Sammen med kollega Yoran Sandanger skal han vise fram mikroskopet under ID-dagen som Nasjonalt ID-senter arrangerer fredag.

Se video av USB-mikroskopet (teksten fortsetter under videoen)

Ved hjelp av mikroskopet kan dokumentgranskerne raskere avdekke falske ID-dokumenter.

Dokumentgranskerne kan kommunisere over headset og gi instruksjoner.
Dokumentgransker Dag Hov studerer et pass ved hjelp av USB-mikroskopet.
Dokumentgransker Dag Hov studerer et pass ved hjelp av USB-mikroskopet.

– Forhåpentligvis er det ikke noe å avsløre. Men skulle det være noe, er det primært trykketeknikker, endring av personalia, sår og skader eller mekaniske ting vi ser etter, forteller Hov.

Mikroskopet kan zoome inn på ID-dokumentet slik at detaljene blir forstørret 200 ganger. Metoden er enkel og mikroskopet fungerer som et webkamera. Men verktøyet er et framskritt.

– Dette er lett, mobilt og billig. Det er effektivt, og har en pedagogisk effekt. Vi kan undersøke dokumenter sammen og det sparer mye tid og ressurser, forteller Hov.

Her, på Nasjonalt ID-senter, kan dokumentgransker Dag Hov bistå utenriksstasjoner og kanskje også politi, med undersøkelser av ID-dokumenter.
Her ved nasjonalt ID-senter kan dokumentgranskerne få opp direktebilder av pass fra utlandet.
Her ved nasjonalt ID-senter kan dokumentgranskerne få opp direktebilder av pass fra utlandet.