Arne Johannessen ble tatt i mot på lensmannskontoret i Sogndal i dag.
Arne Johannessen ble tatt i mot på lensmannskontoret i Sogndal i dag.

I dag er han tilbake i uniform

Arne Johannessen er tilbake som lensmann på samme sted som han forlot for å bli PF-leder for 14 år siden.

Publisert Sist oppdatert

Arne Johannessen jobber igjen som politimann. I dag er han tilbake som lensmann i Sogndal og Leikanger, den samme jobben som han hadde før han ble PF-leder i år 2000.

– Det blir veldig spennende. Jeg gleder meg til å komme tilbake, sier Johannessen til Politiforum.

Over 14 år utenfor tjenesten

Arne Johannessen forteller at det er mye som har skjedd de siste årene. Politiet har utviklet seg mye siden han sist var i jobb som lensmann, sier han.

– Jeg er ydmyk med tanke på det jeg ikke kan. Jeg har ikke jobbet med datasystemene, utviklingsprosjektene eller arbeidsmetodikken som brukes i dag.

Men samtidig er han klar på at erfaringen han har som leder vil være nyttig.

– Jeg har vært leder hele mitt voksne liv. Noen av de viktigste evnene mine er evner til å motivere, å delegere og til å jobbe i team, forteller Johannessen.

– Blir det en utfordring å komme tilbake?

– Ja, det blir det. Men jeg ser fram til å komme tilbake til det pulserende politilivet.

– Umenneskelig trykk

– Er det noe du gruer deg til i den nye jobben?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men jeg er spent på rammeforutsetningene i praksis. Om det er nok ressurser til å være en god leder og til å gi lokalsamfunnet det det er behov for. Jeg er spent på hvordan politihverdagen er i praksis.

Det siste halvannet året har den tidligere PF-lederen brukt på å venne seg av PF-lederrollen og på å holde foredrag. Han har brukt tid på familie og på å engasjere seg politisk. Forrige uke ble han valgt som ordførerkandidaten til Luster arbeiderparti.

– Jeg har gjort det jeg ikke har hatt tid til på 21 år. Når jeg nå ser tilbake, ser jeg tilbake på 21 år med umenneskelig trykk, slår Johannessen fast.

Lover tid til familien

Som lensmann i Sogndal blir Johannessen også regionslensmann for sju lensmannskontorer. Likevel håper han på å få tid til mer enn jobben også framover.

– Det siste halvannet året har vært kjærkomment. Jeg har brukt mer tid med kona nå, enn på de to forrige tiårene. Jeg er klar over at jobben jeg får nå er krevende, men jeg må klare å holde balansen mellom fritid å jobb. Jeg skal være mer bevisst det. For jeg har fått brukt altfor lite tid med familie og barnebarn, sier Johannessen.

Og han skal sykle. Han bor bare 13-14 kilometer fra kontoret.

– Det blir godt å være tilbake i lokalmiljøet. Man blir rotløs og rastløs etter 25 år som ukependler. Jeg skal prøve å finne roen.