Michael Tetzchner (H), Monica Mæland (H) og Per Sandberg (Frp) er alle aktuelle som justisminister i en ny, borgerlig regjering.
Michael Tetzchner (H), Monica Mæland (H) og Per Sandberg (Frp) er alle aktuelle som justisminister i en ny, borgerlig regjering.

Hvem blir ny justisminister?

Ikke bli overrasket om en av disse tar statsrådsposten.

Publisert Sist oppdatert

Grete Faremo er på vei ut døra sammen med Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen - men hvem kommer til å ta over som landets nye justisminister?

Skulle Høyre ende opp med statsrådposten, blir det første gang siden Else Bugge Fougner i 1990 at partiet har justisministeren. Fremskrittspartiet har aldri vært i regjering, og dermed aldri hatt ministerposter.

KrFs Aud Inger Aure (1997-1999) og Venstres Odd Einar Dørum (1999-2000 og 2001-2005) er deres respektive partiers siste justisministere.

Politiforum tror den neste justisministeren fort kan bli en av disse tre kandidatene:

Michael Tetzchner (59), Høyre

Har vært stortingsrepresentant siden 2009, og er tidligere leder av Oslo Høyre. Tetzschner har juristutdannelse og har sittet som byrådsleder i Oslo. Han har yrkesbakgrunn også som direktør for Handelshøgskolen BI og som privatpraktiserende advokat i Oslo fra 2001-2009.

Tetzchner har blant annet markert seg gjennom å delta i Politiets Fellesforbunds studentgruppes kriminalpolitiske debatt. Han er gift med tidligere stortingsrepresentant Kristin Clemet (H).

Monica Meland (45), Høyre

Har vært en populær byrådsleder for Høyre i Bergen siden 2003. Mæland har juristutdannelse, og har hatt egen advokatpraksis i Bergen fra 1994-1999.

Fra 2003-2007 var hun byrådsleder for et mindretallsbyråd bestående av Høyre, KrF og Venstre, og støttet av Frp. Siden 2007 har hun ledet et flertallsbyråd som inkluderer Høyre, KrF og Frp.

Mæland har markert seg som deltaker i et debattpanel under Politiets Fellesforbund Hordalands kriminalpolitiske seminar.

Per Sandberg (53), Fremskrittspartiet

Har vært leder av justiskomitéen på Stortinget siden 2009, og er Fremskrittspartiets kriminalpolitiske talsmann. Siden 2005 har Sandberg vært parlamentarisk nestleder, og siden 2006 første nestleder i partiet.

Sandberg har yrkesbakgrunn som prosessoperatør, og har også tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrke i Libanon i 1986.

Les mer om de fire sannsynlige regjeringspartienes kriminalpolitikk her!